Lúčnica oslavuje 70. výročie vzniku vo veľkom štýle

5.2.2018
0
Umelecký súbor Lúčnica

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Umelecký súbor Lúčnica uvádza slávnostný galaprogram pri príležitosti 70. výročia vzniku Lúčnice a nedožitých 91. narodenín profesora Štefana Nosáľa s názvom „Štefan Nosáľ 90“

Slovenský umelecký súbor Lúčnica symbolizuje originálnu kultúru národa jedinečného vo svojich tanečných, inštrumentálnych a vokálnych prejavoch. Tento rok oslavuje toto unikátne spoločenstvo svoje 70.výročie jej založenia.

Cesta Lúčnice viedla od amatérskych vystúpení na povojnových krojovaných plesoch v bratislavskej Redute, cez prvé verejné predstavenia v Prahe na Slovanskej poľnohospodárskej výstave v máji 1948, Trať mládeže a prvé zahraničné zájazdy v roku 1949. V súčasnosti žne obrovské úspechy na domácich i svetových pódiách najväčších divadiel a operných scén.

 „V Lúčnici sa za 70 rokov vystriedalo takmer dva a pol tisíc členov. Títo všetci sa zaslúžili o vytvorenie fenoménu, aký nemá obdobu v histórii našej kultúry. Svojou profesionálnou kvalitou a nasadením dokázali lúčničiari prezentovať slovenský originálny folklór v štylizovanej javiskovej podobe vo vyše 60 štátoch celého sveta, kde ich umelecké výkony videli a počuli milióny nadšených divákov. Lúčnica je dnes je vo svojom odbore zaraďovaná publikom, kritikmi i medzinárodnými agentúrami medzi najlepšie súbory svojho žánru vo svete. Kvôli zachovaniu slovenskej tradičnej originálnej kultúry však Lúčnica pokračuje ďalej. S novými nápadmi, víziami i formou stvárňovania svojich programov," uviedol generálny riaditeľ Lúčnice Marián Turner.
Pri príležitosti 70. výročia pripravil Umelecký súbor Lúčnica sériu slávnostných vystúpení, na ktorých uvedie program Štefan Nosáľ 90. „Ide o jedinečné a technicky výpravné predstavenie s veľkoplošnou projekciou unikátnych archívnych materiálov, s vyše stovkou účinkujúcich a špeciálnymi hosťami. Program vzdáva hold všetkým lúčničiarom, no najmä človeku a umelcovi, ktorý stál na jej čele nepretržite od roku 1949 do roku 2017 ako jej umelecký vedúci a hlavný choreograf. A je to zároveň aj hold vzdaný umeniu postavenému na základoch slovenskej ľudovej kultúry," dodal Turner.

Program bude mapovať významné umelecké medzníky v živote prof. Nosáľa. Počas jeho "šéfovania" v Lúčnici vytvoril viac ako 100 choreografií a celovečerných programov. Jeho umelecký génius a osobitá invencia a vitalita vytvarovala z Lúčnice špičkové teleso. Za mimoriadny prínos a rozvoj v oblasti slovenskej kultúry bol ocenený mnohými medzinárodnými cenami, ako aj najvyššími domácimi oceneniami a štátnymi vyznamenaniami. Veľmi vydareným bol nedávny veľkolepý hudobno-tanečný projekt Lúčnice a kapely I.M.T. Smile Made in Slovakia, ktorý vznikol na režisérsky počin Jána Ďurovčíka, ktorý zalúžene vypredával najväčšie koncertné sály po celkom Slovensku. 

Jubilejné predstavenia sa uskutočnia v dňoch 7., 9., 10. a 11. februára v bratislavskej Incheba Expo aréne.

(nikicuki, TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie