Beseda v kníhkupectve: Spoznajte svet Umberta Eca

3.2.2018
0
Foucaultovo kyvadlo

Zdroj: Slovart

Páčil sa vám článok?

Dva roky od smrti jedného z najväčších svetových spisovateľov (19.2.) sú príležitosťou k tomu, aby o ňom na besede porozprávali tí najpovolanejší. Prekladateľ, ktorý bol s Umbertom Ecom v pravidelnom kontakte a filozof.

Beseda Spoznajte svet Umberta Eca sa uskutoční v pondelok 5. februára o 18.00 h v kníhkupectve Martinus na Obchodnej. Pozvanie prijali Stanislav Vallo, bývalý slovenský veľvyslanec v Ríme, „dvorný“ prekladateľ kníh Umberta Eca, ktorý s ním bol v pravidelnom kontakte a Miroslav Marcelli, filozof, prekladateľ, semiotik a vysokoškolský profesor.

Besedovať sa bude aj o reedícii jednej z Ecových najznámejších kníh - Foucaltovo kyvadlo.

Eco (1932-2016), svetovo uznávaný vedec, polyglot, semiotik, filozof a spisovateľ svojimi fundovanými a predsa bestsellerovými románmi približoval masám stredovek, filozofiu, ale aj zložité jazykovedné disciplíny. Každú tému, ktorej sa dotkol vo svojich románoch alebo esejach, dokázal dostať  do popredia. Dnes už žiaľ nie je medzi nami, no jeho geniálne diela áno. A jedno z nich je Foucaltovo kyvadlo,  sa práve v týchto dňoch dočkalo reedície. V Ecovom románe sa toto kyvadlo, medená guľa zavesená na lane dlhom 54 metrov a symbol rozumového poznania, stáva hrôzostrašným nástrojom, ktorý skončí to, čo pôvodne malo byť iba nevinný žart. Traja redaktori milánskych novín z dlhej chvíle pripravia „Plán“ – podvrh, spájajúci stredovekých templárov s iným okultnými skupinami od stredoveku až po súčasnosť. Dôsledkom „Plánu“ vznikne Mapa, označujúca Stred sveta – bod, z ktorého je možné ovládať všetky sily na zemi. No „Plán“ sa priateľom vymkne z rúk a začne ohrozovať životy svojich strojcov.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie