Činohra SND uvedie premiéru viac ako storočnej Ibsenovej hry Hedda Gablerová

1.2.2018
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Činohra Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave pripravuje premiéru hry svetoznámeho nórskeho autora Henrika Ibsena Hedda Gablerová. Uskutoční sa v sobotu a v nedeľu - 3. a 4. februára.

Po Nore je Hedda Gablerová najznámejšou Ibsenovou hrou. Je o večnej nespokojnosti, o neuhasiteľnom smäde po vzrušení, ktoré môže človeku priniesť len balansovanie na samom okraji tragédie, sebazničenia a šialenstva. Ak už nedokáže mať pevne v rukách vlastný život, môže mať v rukách aspoň život toho druhého a zanechať v ňom nezmazateľnú stopu.

Dráma o medziľudských vzťahoch sa odohráva vo vile s bazénom a veľkou záhradou. V nej sa Hedda Tesmannová-Gablerová (Táňa Pauhofová) nudí so slušným, ale tuctovým manželom Jorgenom Tesmanom (Alexander Bárta), ktorý čaká na vymenovanie za profesora. Ich návštevy známych z minulosti spôsobujú spomienky aj rôzne nové situácie a vzťahy.

„Bola to náročná práca. Ibsen je ťažký autor na preklad do súčasnej ľudskej psychológie. Naša inscenácia je však apretácia textu, zosúčasnili sme niektoré slová a trochu zdramatizovali dialógy,“ na dnešnej tlačovej konferencii povedal režisér Roman Polák.
Podľa dramaturga Daniela Majlinga napriek 127-ročnému textu je Heddin pohľad na ženský svet stále aktuálna výzva aj pre súčasnosť. Ten môže byť komplikovaný, nešťastný, frustrovaný, nenaplnený, čiže veľmi pestrý.

FOTOGALÉRIA:

​„Hedda je nešťastný človek tým, že je nepatričný. Ona má pocit, že nikam nepatrí. Že to, čo vo vnútri cíti, je veľmi výnimočné a nemá to kde realizovať, nevie ani ako. Nie je schopná udržiavať nejaký vzťah, aj keby po tom túžila. Prostredie, v ktorom sa ocitla je pre ňu nekompatibilné, veľmi jej ubližuje a cíti sa tam neprijateľná, čo v nej spôsobuje tie zlomy,“ vyjadrila svoje pocity hlavná predstaviteľka Táňa Pauhofová.

Aj Dano Heriban (Eilert Lovborg) potvrdil, že život javiskových postáv je zložitý, má hĺbku a komplikovaný vývoj. Potĺkanie sa medzi krízami a neopätovaná láska môže človeka dohnať k zlému koncu. „Je to inscenácia, ktorú ako herec by som si rád pozrel. Je to o hodnotách, ktoré ľudia zdieľajú. Pre diváka to môže byť zaujímavá hra,“ konštatoval Alexander Bárta.

Okrem spomínaných hercov sa na javisku vystriedajú aj Zuzana Kocúriková, Monika Potokárová, Robert Roth a Anna Maľová. Scénu navrhol Pavel Borák, kostýmy Peter Čanecký, hudbu zložila Lucia Chuťková.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie