VIDEO: Nový dokument Zuzany Piussi Sedliacky rozum uvedie festival Jeden svet

28.9.2017
0

Zdroj: D1film

Páčil sa vám článok?

Dokument Zuzany Piussi a Víta Janečka Sedliacky rozum uvidia aj diváci na Slovensku. Film "o obrábaní pôdy, sedliakoch i najväčšom sedliakovi všetkých čias v kontexte systémov českej krajiny, vidieku i štátu" bude mať slovenskú premiéru v Bratislave na festivale Jeden svet.

„My Slováci sme občas pozerali na Čechov ako na 'staršieho brata', ktorý je kultúrne a politicky vyspelejší. Tento film Slovákov poteší ako dôkaz, že už sme si rovní,“ povedala Zuzana Piussi, ktorá sa spolu s Vítom Janečkom podpísala pod koncept, kameru, zvuk, strih a réžiu. Na filme dvojica spolupracovala s novinármi Jakubom Patočkom a Zuzanou Vlasatou, autorov knihy Žlutý baron sleduje v niekoľkých scénach priamo pri investigatívnej práci.

Dokument predkladá témy, ktorými žijú poľnohospodári a podnikatelia na českom vidieku. Hľadá odpovede na otázky, ako a prečo fungujú dotácie, prečo sa pestujú niektoré plodiny viac a iné menej, prečo v posledných rokoch ubudlo chovných zvierat a aké to má následky na produkciu potravín. Takmer trojročný zber filmového materiálu viedol autorov vo výslednom strihu k tomu, aby sa zamerali na rolu Andreja Babiša, štýl a dôsledky jeho podnikania a následne aj politických aktivít, ktoré sa stávajú jedným z najurčujúcejších faktorov v českom podnikateľskom prostredí a vlastne celom štáte. Jedným z hlavným protagonistov filmu je moravský sedliak Bohumír Rada, ktorý spoluzasvätil Andreja Babiša do poľnohospodárskeho podnikania, a potom sa ich cesty zásadne rozišli.

Sedliacky rozum (v origináli Selský rozum) bude mať slovenskú premiéru na 18. ročníku Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet v sekcii Máte právo vedieť 13. októbra o 17.30 v Kine Mladosť. Festival v programovej sekcii Slovenský dokument uvedie aj predchádzajúci film Z. Piussi Český Alláh.

(TASR)

Páčil sa vám článok?