Vo Viedni odhalili bustu legendy slovenskej opery

13.6.2017
0
Vo viedni odhalili bustu legendy slovenskej opery - lucia popp2
Páčil sa vám článok?

Za účasti významných hostí a operných spevákov zo Slovenska i Rakúska odhalili v pondelok vo Viedenskej štátnej opere bustu nezabudnuteľnej slovenskej opernej legendy Lucie Popp.

Toto podujatie sa konalo pod záštitou ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Busta Lucie Popp bude následne umiestnená na vybranom verejnom priestore vo Viedni. „Operná diva Lucia Popp svojím talentom spravila Slovensko vo svete známejším a som hrdý, že aj malá krajina dokáže ponúknuť veľkých umelcov. Hudba od nepamäti nepozná hranice a spája národy, to je na umení krásne. Navyše, Lucia Popp bola nielen veľkou umelkyňou, ale aj človekom s veľkým srdcom,“ povedal Nesrovnal na úvod svojho príhovoru v rámci slávnostnej ceremónie. A ako súčasne uviedol: „Teším sa, že okrem busty Lucie Popp v Slovenskom národnom divadle pribudne a nájde si čestné miesto jej busta aj vo Viedni, kde prežila väčšinu svojho života okrem operných svetových sál.“

V rámci kultúrneho programu vystúpili operní umelci ako Miroslav Dvorský a Jaroslav Dvorský, Jolana Fogašová, Adriana Kučerová, Tibor Kováč, Petra Pogády a medzi hosťami nechýbali ani hviezdy slovenskej opery ako Edita Gruberová a Gabriela Beňačková.

Slávnostnú reč na odhalení busty Lucie Popp predniesol aj Prof. Dr. Franz Eugen Dostal, ktorý je prezidentom Spoločnosti pre hudobné divadlo v Rakúsku a dlhoročný dramaturg vo Viedenskej štátnej opere.

Bustu svetoznámej sopranistky Lucie Popp odhalili štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok a režisér Otto Schenk, ktorý spolurozhodoval o angažmáne pre Luciu Poppovú vo viedenskej opere v roku 1963. 

Autorom diela je umelecký sochár Juraj Čutek. Busta je z dreva, z ktorého umelec robí väčšinu svojich výtvorov. V tomto prípade navyše drevo symbolizuje aj typický materiál pre Slovensko, rodnú krajinu umelkyne. Prvok, ktorý má symbolizovať jedinečnosť opernej divy, je ozdoba hlavy, pri ktorej sa inšpiroval čelenkou, ktorú mala v predstavení Kráľovná noci vo viedenskej opere. Hoci čelenku nahradil koreňom ako spätosťou s domovom.

Lucia Popp sa narodila 12. novembra 1939 v Záhorskej Vsi a zomrela 15. novembra 1993 v Mníchove. Je pochovaná na cintoríne Slávičie údolie v Bratislave. Slovenská operná speváčka s neskutočným sopránom sa preslávila najmä interpretáciou Kráľovnej noci v Čarovnej flaute či ako interpretka postáv v dielach W. A. Mozarta a Richarda Straussa. Bola tiež vyhľadávaná ako koncertná a komorná speváčka. Hrala vo filme Jánošík I-II. Získala titul "Kammersängerin" Viedenskej a Mníchovskej štátnej opery a počas svojej kariéry nahrala nespočetné množstvo opier a piesní. Na jej pamiatku sa v Bratislave v koncertnej sále Slovenskej filharmónie každoročne konajú koncerty Hommáge a Lucia Popp, ktorých sa zúčastňujú významní sólisti a dirigenti. Bola to práve Lucia Popp, ktorá počas svojho 30-ročného pôsobenia preslávila kvalitu slovenskej opernej školy za hranicami našej krajiny. Výber z Mozartových árií v jej interpretácií vydalo vydavateľstvo EMI v prestížnej edícií "Great Recordings of the Century".

Podujatie odhalenia busty Lucie Popp vo Viedni zorganizoval Slovenský inštitút vo Viedni a Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Rakúsku.

(ts, ms, Foto: magistrát)

Páčil sa vám článok?