Oceňované Bratislavské bábkové divadlo je na novej adrese

24.5.2017
0
Oceňované bratislavské bábkové divadlo je na novej adrese - stiahnuť (7)
Páčil sa vám článok?

Bratislavské bábkové divadlo sa v apríli presťahovalo do priestorov bývalého Radošinského naivného divadla na Škultétyho ulici.

V priestoroch, ktoré boli upravené pre ich potreby, sídli BBD od apríla 2017. Nové útočisko divadelníkom pomôže plnohodnotne pokračovať v bábkovej tvorbe pre deti, mládež a dnes už aj pre dospelých. Súťaž na rekonštrukciu pôvodných priestorov divadla na bratislavskej Dunajskej ulici spustí župa v najbližších dňoch.
      
Dočasné priestory v priestoroch bývalého Domu detí na Škultétyho 5 v Bratislave budú slúžiť divadelníkom počas rekonštrukcie BBD na Dunajskej ulici. Práve súťaž na túto rekonštrukciu vyhlasuje BSK už po tretí raz. V týchto dňoch župa do podkladov zapracováva podnety zo strany Úradu pre verejné obstarávanie, aby sa BSK v počas tretej výzvy vyhol námietkam.

Bratislavský samosprávny kraj realizoval dvakrát verejné obstarávanie na kompletnú a komplexnú rekonštrukciu bábkového divadla. Obidve tieto súťaže museli byť zrušené, kvôli námietkam uchádzača, ktorý sa do súťaže ani nezapojil. V obidvoch prípadoch sa týkali projektovej dokumentácie v jej časti, ktorú žiadali špecifikovať vo väčšej miere, čo v časti Úrad pre verejné obstarávanie uznal a nariadil takúto súťaž zrušiť. Predtým ako je súťaž vyhlásená, kompletná projektová dokumentácia sa dáva na odsúhlasenie stavebnému úradu, ktorý toto aj urobil, my sme to tam poslali, stavebný úrad uvedenú projektovú dokumentáciu odsúhlasil, schválil a výsledkom bolo právoplatné stavebné povolenie. To znamená, nenašiel tam žiadne pochybenia a chyby alebo niečo, čo by sme mali dopĺňať. Napriek tomu, tento uchádzač, ktorý sa ani nezapojil do súťaže, námietky podal a úrad nám toto zrušil. Za celé to obdobie, keď Úrad pre verejné obstarávanie kontroloval túto súťaž my sme dopracovali projektovú dokumentáciu a preto sme pripravení verejné obstarávanie vyhlásiť tretí krát budúci týždeň,” vysvetlil riaditeľ Úradu BSK Valerián Potičný.

Prvýkrát bola verejná obchodná súťaž na rekonštrukciu priestorov Bratislavského bábkového divadla na Dunajskej vyhlásená v júni 2015 a ďalšia v júni 2016. Bratislavský samosprávny kraj rešpektuje rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie a pripomienky ÚVO zapracováva do podkladov verejného obstarávania, aby sa v budúcnosti predišlo akýmkoľvek námietkam.

„Priestory pomôžu Bratislavskému bábkovému divadlu plnohodnotne ponúkať bábkovú tvorbu pre deti, mládež a dnes už aj dospelých a sú v tomto priestore do dvoch rokov za polovičnú cenu ako boli doteraz na Malej scéne. Verím tomu, že do dvoch rokov naozaj zrealizujeme rekonštrukciu bábkového divadla na Dunajskej ulici, aby sa bábkové divadlo mohlo vrátiť domov, pretože dnes bábkové divadlo, nie je len pre deti, mládež, ale trendom je ponúkať bábkové divadlo dospelým, lebo kedysi sa hrávalo pre nich. A som veľmi rada, že aj Bratislavské bábkové divadlo ide týmto smerom. Práve predstavenia Na slepačích krídlach, Kráľ a Zhavranelí ukazujú, že tento trend je zaujímavý a inšpiratívny, že sa nebojí popasovať sa s témami ako je obdobie komunizmu, naozaj ktoré sú nezvyklé pre bábkové divadlo, ale sú veľmi atraktívne pre dospelých a pre mládež,“ dodala Tatiana Mikušová, poslankyňa župného Zastupiteľstva a členka komisie kultúry Zastupiteľstva BSK.

Vďaka ambicióznej dramaturgii a spolupráci s externými tvorcami sa BBD radí k popredným slovenským divadelným scénam. BBD si za svoju tvorbu odnieslo z minulotýždňového festivalu Bábková Žilina aj cenu Hašterica 2017, ktorú udeľuje Divadelný ústav, OZ Rázcestie a Slovenské centrum UNIMA za tvorivý čin v oblasti bábkového divadla na Slovensku. Ocenenie získalo BBD za inscenácie Na slepačích krídlach, Zhavranelí a Kráľ.

V roku 2014 triumfovalo Bratislavské bábkové divadlo aj na Harmony World Puppet Carnival v Thajsku, na najväčšom svetovom bábkovom festivale. V Bangkoku bola inscenácia NAOZAJ alebo O chlapcovi, ktorý kreslí ocenená hlavnou cenou za najoriginálnejšie predstavenie. V minulom roku inscenácia na Slepačích krídlach získala dve nominácie na prestížne divadelné ocenenie Dosky za divadelný kostým (Markéta Plachá) ako aj za objav sezóny (herecký výkon Anny Čonkovej a Jazmíny Piktorovej). Za tú istú inscenáciu si BBD prinieslo cenu za tvorivý čin aj z tohoročného medzinárodného festivalu v Kopřivnici.

(TASR, Foto: Citylife)

Páčil sa vám článok?