Divadlo Aréna opäť prichádza s hrou TISO. Prečo práve v tomto roku?

15.2.2017
0
Divadlo aréna opäť prichádza s hrou tiso. prečo práve v tomto roku? - Labuda starsi
Páčil sa vám článok?

Už o dva dni, teda v piatok 17. februára sa v divadle Aréna uskutoční obnovená premiéra divadelnej hry TISO. Je trochu zarážajúce, že sa tak stane práve v roku 2017, kedy si pripomíname 70. výročie úmrtia a 130 rokov od narodenia Jozefa Tisa. Bolo toto načasovanie zo strany divadla zámerom?

„Jediným zámerom Divadla Aréna bolo opätovne priniesť titul, ktorý je v atmosfére dnešných dní veľmi aktuálny, spracováva osud jednej z najkontroverznejších postáv našej histórie. Pokladáme za našu povinnosť podobné inscenácie ponúknuť divákom, ktorí si po vzhliadnutí budú klásť otázky a rozmýšľať nad dobou, v ktorej žijeme," uviedla pre Bratislavské noviny dramaturgička Arény Saša Sarvašová. Táto monodráma tu bola prvý krát uvedená v roku 2005 a hlavnú postavu vtedy stvárnil Marián Labuda starší. Tento raz sa úlohy kontroverzného prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisu zhostí jeho syn Marián Labuda mladší, ktorý sa pokúsi priblížiť najtragickejšiu postavu slovenských dejín. Kresťana a katolíckeho kňaza, ktorý zasvätil svoj život viere, ideálu, službe národu a neskôr slovenskej štátnosti. V mene svojho ideálu sa spojil s fašistami, nechal okradnúť 72 000 slovenských židov, zbaviť ich občianskych a ľudských práv a deportovať za hranice. Väčšina z nich bola zavraždená v koncentračných táboroch. Pred národným súdom, ktorý ho odsúdil na trest smrti, odmietol zodpovednosť, necítil vinu ani neprejavil ľútosť.

Monodráma Tiso, premiérovaná 14. apríla 2005, otvorila sériu pôvodných slovenských hier Divadla Aréna so spoločensko-politickým obsahom pod názvom Občiansky cyklus, medzi ktoré sa neskôr zaradili tituly Dr. Gustáv Husák, Komunizmus, Kukura, Kapitál a Holokaust. Pôvodná inscenácia Tiso bola ocenená štyrmi cenami Dosky 2005 a stala sa najlepšou inscenáciou sezóny 2004-2005. Tvorivý tím okolo režiséra Rastislava Balleka a Martina Kubrana bol ocenený ako objav sezóny, Marián Labuda st. získal cenu za najlepší mužský herecký výkon a Peter Groll za najlepšiu scénickú hudbu. V roku 2017 ožíva inscenácia Tiso v pôvodnej scéne a kostýmoch a snáď ju nikto z divákov nezoberie ako poctu či príležitosť uctiť si až dve okrúhle výročia, ktoré sa s osobou Jozefa Tisu viažu.

(ars, foto: da)

 
Páčil sa vám článok?