Novovzniknuté Divadlo komédie - kedy bude mať prvé predstavenie?

7.2.2017
0
Novovzniknuté divadlo komédie - kedy bude mať prvé predstavenie? - Divadlo komedie
Páčil sa vám článok?

Na prelome rokov 2016 a 2017 vzniklo nové umelecké zoskupenie s názvom Divadlo komédie. Sústreďovať sa bude výlučne na uvádzanie súčasných divadelných hier v žánri komédie, teda žánru, ktorý je u divákov neobyčajne žiadaný a populárny, divadelnými teoretikmi podceňovaný a na samotnú realizáciu neobyčajne náročný.

Divadlo komédie chce prezentovať svoju tvorbu nielen v Bratislave, ale aj v ostatných slovenských mestách. Cieľom je, aby divák aj v tom najodľahlejšom kúte Slovenska dostal cenovo prijateľnú, ale zároveň kvalitnú a profesionálnu divadelnú produkciu. „Táto snaha si vyžaduje divadelnú skúsenosť, cit pre výber kvalitného a komunikatívneho textu. Akcentuje zmysel pre adekvátny rytmus a tempo, budovanie gagu, celkové inscenačné spracovanie predlohy. S dôrazom na priliehavé striedanie situačnej a konverzačnej komiky. Do tvaru, ktorý svojou dynamikou dokáže diváka povzniesť k príjemnému pocitu uvoľnenia, oddychu a relaxu," priblížila dlhodobé ciele PR manažérka divadla Zuzana Hrdličková.

Divadlo komédie by malo byť doplnkom k súčasnej ponuke profesionálnych činoherných divadiel. A chce sa špecializovať na vyhľadávanie úspešných, kvalitných a hodnotných, po všetkých stránkach špičkových súčasných divadelných textov – a to v žánri komédie. S témami: od medziľudských a súrodeneckých vzťahov, partnerských väzieb, manželských otázok, až po reflexiu aktuálnych tém súčasného človeka so všetkými jeho problémami. Spolupracovať plánuje s kvalitnými hereckými osobnosťami všetkých generácií a primárnym cieľom je rozdávať humor a smiech. Jedným zo základných predpokladov naplnenia týchto plánov sú vyše dvadsaťročné skúsenosti dramaturga a režiséra Svetozára Sprušanského, ktorý stojí na čele Divadla komédie a pritiahol k nemu aj množstvo svojich spolupracovníkov z radov hercov, scénických a kostýmových výtvarníkov, prekladateľov, hudobníkov, grafikov či divadelných manažérov. Jeho doterajšie predstavenia komédií tešia a zabávajú divákov už niekoľko rokov na celom území Slovenska.

V januári 2017 začali členovia Divadla komédie študovať svoju prvú premiéru – skvelú komédiu súčasného nemeckého autora Freda Apkeho s názvom Horúca sprcha. Celoslovenská premiéra tejto, vo svete úspešnej komédie, je naplánovaná na 17. a 18. marca 2017 vo Veľkej sále Cultusu – Domu kultúry v Ružinove.

(ars, foto: dk)

Páčil sa vám článok?