Tanečný festival: Mimoriadne pestrá ponuka, uvidíte aj sýrsku choreografiu

8.11.2016
0
Tanečný festival: mimoriadne pestrá ponuka,  uvidíte aj sýrsku choreografiu - nu dance
Páčil sa vám článok?

Medzinárodný festival súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest okrem predstavení ponúkne workshopy, diskusie i spájanie rôznych druhov umení s tancom. Jeho 11. ročník sa uskutoční 15. až 21. novembra vo viacerých priestoroch Bratislavy.

Na festivale sa snažíme uviesť čo najviac slovenských predstavení a presvedčiť, že náš tanec je tiež kvalitný. V tomto ročníku je viac domácich diel ako v predchádzajúcich. Jednou z čerešničiek festivalu bude uvedenie choreografie sýrskeho umelca Mithkaila Alzghaira. Jeho dielo je o najväčšom súčasnom probléme – o násilnom presídľovaní, nútenom exile. Jeho uvedenie je súčasťou projektu Goetheho inštitútu Bejrút – Bratislava a bude to asi prvé vystúpenie sýrskeho tanečníka na Slovensku, na uviedla dnes  riaditeľka festivalu Petra Fornayová.

Oproti minuloročných piatim dňom festival potrvá sedem dní. Opäť prináša žánrovo rozličné predstavenia: tanečné sóla zamerané na virtuozitu interpretácie, diela prepájajúce pohyb a text, inscenovaný koncert na hudbu svetoznámeho Phillipa Glassa i spojenie tanca s výtvarným umením. Po každom predstavení je diskusia moderovaná dramaturgom a divadelným režisérom Jánom Šimkom. Predstavenia sa uskutočnia tradične v priestore A4 a Štúdiu 12, posledné bude v Štúdiu Slovenského národného divadla.

Diváci v predpremiére uvidia trans-mediálne dielo Mainly Love slovenského choreografa a interpreta Tomáša Danielisa. Je voľne inšpirované záznamom rozhovorov so ženami, ktoré boli v detstve sexuálne zneužívané, ktorému sa napriek silnej profeministickej téme darí prekračovať hranicu rodov. Výnimočnosť dielu dodáva jeho vizuálna prezentácia aj spolupráca so slovenskými umelcami poetkou Zuzanou Husárovou a hudobníkom Lubom Panákom.

Vo štvrtok bude posledná možnosť vidieť textovo – tanečné dielo Generátor X – Nové kódexy od štyroch slovenských autorov: básnikov Michala Habaja s Petrom Šulejom a tanečníc Soni Ferienčíkovej s Janou Terekovou. Predstavenie komentuje dnešný svet, kde na veľmi konkrétnych príkladoch a obrazoch sa z pozície dekadentne uvažujúcich a konajúcich umelcov oni sami vysmievajú zastaraným klišé, konformnému uvažovaniu a jednaniu. S využitím paródie a sarkazmu sa pred divákmi otvára svet absurdít, v ktorom sa protagonisti vysmievajú lacnému, ošúchanému a hlúpemu.

Ferienčíková sa predstaví aj v autorskom projekte Sotty, ktorý bude mať slovenskú premiéru. Vytvorila ho v spolupráci s naživo hranou elektronickou hudbou slovinského hudobníka Gašpera Piana, svetelným dizajnom Ints Plavnieksa a v dramaturgii Marca Olivé, ktorý pôsobí v najdôležitejšom katalánskom divadle pre súčasný tanec – Mercat de les Flors.

Tanečné predstavenie Pure je bez príbehu zamerané na silu fyzikality. Je to konfrontácia i porozumenie dvoch úplne odlišných tanečných prejavov. Chcel som priniesť virtuozitu čistoty prejavu a jednoduchého bytia na javisku,“ predstavil svoje dielo choreograf Milan Kozánek.

Osem hudobníkov slovenského súboru Cluster Ensemble, jeden dídžej a 12 neprofesionálnych tanečníkov bude účinkovať v predstavení choreografky Petry Fornayovej Dance počas naživo hranej skladby Phillipa Glassa Music With Changing Parts. „Je to skladba popredného predstaviteľa americkej minimalistickej hudby z roku 1971. My sme ju nahrali na náš nový album, ktorý získal rôzne ocenenia,“ konštatoval Fero Király z Cluster Ensemble.
Okrem ďalších predstavení umelcov z rôznych krajín je na festivale sprievodný program. V ňom budú tri workshopy spájajúce tanec s architektúrou.

(TASR, Foto: Nu Dance Fest 2015)

Páčil sa vám článok?