Bratislavský bezdomovec napísal knihu

31.1.2012
0
Páčil sa vám článok?

Takmer desaťročné zážitky a skúsenosti zo života na ulici spracoval do svojej prvej knihy Peter Sorát, ktorú vtipne nazval Pouličný diviak. Bratislavský bezdomovec s bydliskom v celom Starom Meste ju netradične prezentoval na jeho predajnom mieste časopisu NotaBene - v podchode pre peších pri petržalskom Auparku.

"Stretli sme sa tu v mraze, aby sme aspoň trochu spoznali podmienky, v akých on pracuje," povedala zodpovedná redaktorka vyše 140-stranovej knihy Magdalena Fazekašová.

Garantom vydavateľského projektu je spisovateľ Daniel Hevier. Novinárom priblížil, ako sa spoznal s bezdomovcom, od ktorého si kúpil NotaBene a ten mu povedal: Ďakujem, pán Hevier. To ho zastavilo so záujmom bližšie spoznať čistého, upraveného a usmiateho mladíka. Zistil, že je to vzdelaný človek so širokým všeobecným prehľadom, dokonca literárne spracováva vlastné zážitky. Po ich prečítaní mu poradil, aby z nich napísal knihu. Zároveň zohnal finančnú podporu od 25 spisovateľov. Kniha uzrela svetlo vďaka súkromnej a inštitucionálnej pomoci, vyšla v spolupráci vydavateľstva TRIO Publishing a Asociácie slovenských spisovateľov.

"Nie je to umelecká literatúra, ale literatúra faktu. Reportáž so silnými príbehmi. Cenné pre mňa je to, že sa nezaoberá iba svojim osudom, ale že pozerá aj na iných - na tento fenomén, prečo to je, ako ľahko sa môže človek dostať na ulicu aj z usporiadaných pomerov. Takže má to aj vysokú sociálnu hodnotu," pre TASR povedal o knihe Hevier.

Podľa neho je to dôkaz, že ani na ulici sa nemusí človek opustiť a klesnúť na úplné dno, ale môže mať svoju dôstojnosť. Je to poučné pre iných bezdomovcov i pre ostatných okoloidúcich. Tí majú o bezdomovcoch skreslené a neúplné informácie. "Je to veľmi poučné pre všetkých," dodal Hevier, ktorý Soráta považuje za všedomovca.

(TASR)

Páčil sa vám článok?