Projekt 100 prináša tentoraz dvanásť filmov

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Ambíciou spoločnej česko-slovenskej filmovej prehliadky Projekt 100, ktorá sa začala v roku 1995, je každoročne priniesť do našich kín minimálne desať snímok, „ktoré treba vidieť“.

Ide o filmy, ktoré sa v našich kinách bežne nepremietajú, či presnejšie, ktorých väčšina sa u nás zatiaľ ani neobjavila. A pritom sú to diela, patriace či už k filmovej klasike, alebo, v prípade novších snímok, o filmy významných tvorcov, ktoré k nám bežnou distribúciou doteraz neprišli.

Tohtoročná ponuka Projektu 100 prináša dvanásť takýchto filmov. Cesta režiséra Federica Felliniho patrí do zlatého fondu svetovej kinematografie a zobrazuje život kočovných artistov. O hrozbe atómového nebezpečenstva rozpráva film Stanleyho Kubricka s názvom Dr. Divnoláska, alebo ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu. Americký film Modrý zamat nakrútil David Lynch a jeho viacvrstvový príbeh plný zvláštnych udalostí a ich mnohých možných interpretácií, sa začína nájdením ľudského ucha. V poetickej Neveste (1970) si legenda českého divadla Jiří Suchý splnil svoju túžbu nakrútiť film. Občan Kane Američana Orsona Wellesa, sledujúci osudy umierajúceho tlačového magnáta, je dodnes často považovaný za najlepší film všetkých čias.

O silnej sexuálnej túžbe bez citových väzieb náhodnej dvojice je snímka Bernarda Bertolucciho Posledné tango v Paríži. Osem epizód tvorí japonský film Sny Akiru Kurosawu. Solaris Andreja Tarkovského je pomenovaný podľa planéty, ktorá je objektom snímky tvorcu nemenej slávneho filmu Andrej Rubľov. Zmesou hororu, sexu a rocku je americká snímka Jima Sharmana The Rocky Horror Picture Show. Dielo režiséra Radu Mihaileanuho je o ľuďoch zo židovskej osady, ktorí sa chcú zachrániť útekom do Izraelu. O obsahu poviedkového filmu Woodyho Allena hovorí už jeho názov - Všetko, čo ste chceli vedieť o sexe a báli ste sa opýtať. Ponukový tucet dopĺňa krátky film českého režiséra Petra Zelenku Powers o barovom kúzelníkovi.

V Bratislave možno filmy Projektu 100 vidieť od polovice marca až do mája v Charlie's, vo FK Nostalgia, FK 901, FK Mladosť, FK Múzeum, v Istropolise a kine YMCA.

René Horváth

Hlavnú úlohu v Ceste hrá Giuletta Masina.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?