Pred 180 rokmi sa narodil F. Martinengo

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Začiatkom marca uplynulo 180 rokov od narodenia významnej osobnosti starého Prešporku - športovca a humanistu Ferdinanda Martinenga. Narodil sa 4. marca 1821 v Záhrebe ako potomok starého talianskeho rodu. Ako 23-ročný prišiel do Bratislavy, kde prežil celý svoj život.

V rodine Martinengovcov sa podľa tradície pestoval šerm, preto nečudo, že Ferdinand ako 17-ročný získal diplom akademického šermiarskeho majstra v šabli a fleurete. Počas svojich pobytov v rôznych krajinách sa oboznámil s novými myšlienkami o telesnej kultúre a tak v prešporskom hoteli K zelenému stromu založil prvý súkromný telocvičný ústav s názvom Prvá šermiarska a telocvičná škola. Neskôr ho premenoval na Pedagogicko-gymnastický inštitút.

V roku 1846 sa mu podarilo presadiť vyučovanie telocviku v školách. Táto jeho revolučná myšlienka mala v tom čase aj svojich odporcov - najmä konzervatívne kruhy mesta brojili proti Martinengovým aktivitám, medzi nimi aj mestský farár K. Heiller. Telocvičňa sa nachádzala v budove Kráľovského katolíckeho gymnázia na Klariskej ulici. V lete sa cvičilo v Palffyho záhrade. V roku 1850 mal inštitút okrem Ferdinanda Martinenga aj ďalších dvoch učiteľov. Od roku 1850 bol telocvik na gymnáziu ešte ako nepoviný, od roku 1868 už ako povinný predmet.

Ferdinand Martinengo okrem taliančiny učil telocvik aj v reálke, neskôr v učiteľskom ústave. Chudobní chlapci mohli navštevovať kurzy telocviku bezplatne. Martinengo sa však neuspokojil s presadením telocviku v školách a snažil sa telesnú výchovu sprístupniť širokej verejnosti. V roku 1862 sa podieľal a založení Bratislavského vesliarskeho klubu, v roku 1880 založil a organizoval telocvičný klub PTE (Pozsonyi torna egyesúlet), v ktorom sa pestoval futbal, plávanie, atletika, šerm a ďalšie.

Ďalšou jeho významnou aktivitou bolo založenie Dobrovoľníckeho hasičského a záchranárskeho spolku v roku 1867. Martinengo sa stal aj jeho prvým kapitánom. Jeho humanistické myslenie sa prejavilo aj v založení spolku Humanitas, ktorého cieľo bolo podporovať chudobných študentov bez ohľadu na vierovyznanie.

Ferdinand Martinengo tak propagoval telesnú výchovu medzi širokým obyvateľstvom skoro 20 rokov pred M. Tyršom. Zomrel 28. februára 1895 a bol pochovaný na bratislavskom Ondrejskom cintoríne. Mesto Bratislava si Martinengovu pamiatku uctilo 35 po jeho smrti, keď po ňom pomenovalo jednu z ulíc v centre meste. V roku 1945 však túto ulicu premenovali na Krivú. Keďže sa pôvodnú ulicu nepodarilo Martinengovi vrátiť, v roku 1995 bola po ňom pomenovaná iná ulica v Starom Meste.

Mikuláš Gažo

Páčil sa vám článok?