Vladimír Mišík a Etc... v Klube Za zrkadlom

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Vladimíra Mišíka pozná už niekoľko generácií rockových fanúšikov. Patrí k priekopníkom bigbítu v bývalom Československu, už v polovici šesťdesiatych rokov sú s jeho menom spojené kapely Matadors, Blue Effect či Flamengo, a práve s posledne menovanou skupinou nahral album Kuře v hodinkách, ktoré dodnes znamená míľnik v histórii československej rockovej hudby.

Album vznikol na základe spolupráce s básnikom Josefom Kainarom, a prakticky odvtedy Mišík začal klásť veľký dôraz aj na texty svojich skladieb. Na jeho piesňach sa tak neskôr podieľali aj takí renomovaní textári ako Jiří Suchý, Vladimír Merta, Pavel Šrut, Jiří Dědeček, Marek Eben a viacerí ďalší.

Výrazným zlomom v umeleckom živote (pre vtedajší režim nepohodlného) Vladimíra Mišíka bol vznik skupiny Etc... v roku 1975, s ktorou, až na obdobie svojho speváckeho dištancu v rokoch 1982 až 1985, vystupuje dodnes. Jej zloženie sa za štvrťstoročie, samozrejme, menilo, no v jej farbách vždy hrali excelentní muzikanti - Jan Hrubý, Vladimír Guma Kulhánek, Pavel Skála, Jaroslav Olin Nejezchleba, Jiří Veselý, Jiří Zelenka, Stanislav Kubeš, Václav Veselý a množstvo iných.

Mišíkov vzťah k spievanému slovu ho celkom zákonite voviedol aj do folkových vôd, a tak popri razantnom elektrifikovanom rockovom prejave na jeho koncertoch zaznievajú aj folkrockové, komornejšie piesne. A neraz sa tento, dnes už pomaly rockový bard, objavil na rôznych folkových podujatiach len sám s gitarou či v spoločnosti Vladimíra Mertu, Jana Hrubého alebo niektorého z „najbližších" v síce len príležitostnej, ale o to legendárnejšej formácii Čundrgrund.

Mišík, spevák a muzikant bez hviezdnych manierov, ktorého produkcia oslovuje tak rovesníkov, ako aj teenagerskú poslucháčsku obec, bol a je zárukou kvality a stále predstavuje to najlepšie, čo sa na hudobnej scéne v tomto žánri vyskytuje. Jeho popularita je aj na Slovensku výnimočná a každý koncert Mišíka a Etc... je doslova udalosťou. Takou zrejme bude aj ich vystúpenie 16. marca o 19.00 h v Klube Za zrkadlom na Rovniankovej ulici 3.

René Horváth

Vladimír Mišík.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?