Modernú prístavbu galérie musia uzavrieť

10.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Modernú prístavbu Slovenskej národnej galérie musia presne po 24 rokoch od jej sprístupnenia uzavrieť. Príčinou je havarijný stav tohto objektu, ktorý ohrozuje vystavované diela.

Podľa riaditeľky SNG Kataríny Bajcurovej modernú časť galérie, ktorá bola sprístupnená verejnosti 1. marca 1977, musia k 1. marcu 2001 uzavrieť. Táto, na svoju dobu netradičná stavba - zdvihnuté priečelie s rozponom 74 metrov pozostávajúce z oceľovej konštrukcie obalenej plechom a plexisklom - od začiatku prinášala mnohé problémy. Už pri jej otvorení sa zistilo množstvo kolaudačných závad, ktoré sa neodstraňovali a rokmi sa situácia stále zhoršovala. Tento stav nakoniec vyústil do rozhodnutia priestory s rozlohou 1800 m2 (viac ako tretina celkovej výstavnej plochy SNG) uzavrieť. „Hlavným problémom je minimálny tepelný odpor plášťa budovy," hovorí K. Bajcurová.

„V priestoroch prístavby nie je možné udržať stabilnú klímu - v zime je v nich chladno, v lete zasa príliš horúco. To má negatívny vplyv aj na vystavené diela. Vzhľadom na to, že v dôsledku teplotných zmien plášť budovy „pracuje", plexisklové tvárnice, ktoré sú jeho súčasťou, popraskali, vznikli v nich trhliny a cez strechu do budovy zateká. Nemožno teda udržať ani príslušné vlhkostné parametre a je riziko výskytu pliesní. Navyše existuje aj hrozba pádu dymových skiel z plášťa budovy na chodcov pohybujúcich sa pod prístavbou. Havarijný stav objektu konštatovali dva odborné znalecké posudky."

Čo bude ďalej? Podľa slov riaditeľky SNG na začiatok marca pripravuje okrúhly stôl - rokovanie, na ktorom by sa mali zúčastniť zástupcovia zriaďovateľa galérie, ktorým je Ministerstvo kultúry SR, predstavitelia mesta, architekti, pamiatkári, statici i autor projektu, podľa ktorého bola prístavba vybudovaná. Spoločne by mali hľadať riešenie havarijnej situácie. Už dnes je zrejmé, že rekonštrukcia tohto objektu by stála najmenej 50 miliónov korún. V každom prípade bude potrebné na oceľový skelet umiestniť nové obloženie a zatesniť deravú strechu. Nevyhnutné bude aj vypracovanie znaleckých posudkov týkajúcich sa statiky stavby, ktoré bude zo svojich prostriedkov hradiť SNG. Kedy príde na rad spomínaná rekonštrukcia, zatiaľ nevedno.

(lau)

Problematickú prístavbu SNG bude možno treba (konečne) odstrániť.
FOTO - István Németh

Páčil sa vám článok?