V múzeu je výstava betlehemov

21.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Od štvrtka 6.decembra bude v Starej radnici výstava Betlehemy 2001, ktorá predstaví výtvarné diela neprofesionálnych výtvarníkov zo Slovenska a Čiech. V spolupráci so Záhradnou galériou A. Machaja v Plaveckom Štvrtku pripravilo Mestské múzeum v Bratislave prierez súčasnou tvorbou betlehemov, ktorá má na Slovensku hlboké korene.

Vo štvrtok 6. decembra otvára Mestské múzeum v Starej radnici ešte jednu výstavu Škola starých rodičov, ktorá pozostáva z historického mobiliáru, obrazov a školských pomôcok prevažne z obdobia začiatku 20. storočia. Vznik niektorých predmetov siaha až do obdobia Rakúsko - Uhorska a prvej republiky. Spomínaná zbierka je výsledkom cieľavedomého zberateľského úsilia Marty Galádovej.

Základ zbierky pochádza zo starej školy v Tomášovciach (okres Lučenec), kde chodili do školy všetci predkovia pani Galádovej. Súčasťou zbierky je tiež pozostatok knižnice jej prvého pána učiteľa Pánika. Nedeľné stretnutia 9. a 16. decembra budú obohatené o vystúpenia detí , ktoré priblížia vianočné zvyky a tradície na Slovensku.

V múzeu v Starej radnici je od 30. novembra aj výstava detských prác s medzinárodnou účasťou, ktorá je súčasťou projektu Vianočné mosty medzi mestami. Náplň výstavy tvoria plošné a trojrozmerné výtvarné diela detí z Brna, Prahy, Viedne, Bratislavy s vianočnou tematikou. V tomto roku sa k projektu pripája aj Poľsko s mestom Krakow.

(bh)

Páčil sa vám článok?