Mesiac fotografie s ponukou 38 výstav

14.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Jubilejný 10. ročník Mesiaca fotografie, sústredený predovšetkým do novembrových dní, ponúka tento rok 38 výstav.

Ako povedal riaditeľ tohto podujatia Václav Macek, kým na začiatku písania histórie Mesiaca fotografie dominovala snaha ukázať nášmu divákovi autorov, ktorých vystavovať bolo pred revolúciou nemožné, zhruba od polovice deväťdesiatych rokov sa jeho koncepcia orientovala najmä na prezentáciu stredo- a východoeurópskej fotografie.

Práve prebiehajúci ročník Mesiaca fotografie dostal významné ocenenie svetovej fotografickej scény jeho zaradením do tzv. festivalu svetla, v ktorom sa prvý raz spojilo vo vzájomnej medzinárodnej spolupráci 22 najdôležitejších svetových festivalov fotografie z miest šestnástich krajín.

Z pripravených 38 bratislavských výstav sú v týchto dňoch (s výnimkou dvoch) všetky ostatné prístupné väčšinou do konca novembra či začiatku decembra, osobitným prípadom je výstava Martina Martinčeka v SNG, ktorá potrvá až do februára.

Z tých, ktoré sa končia skôr, pripomíname výstavu Mimmo Jodice v Galérii Akcent (do 16. novembra), britskú fotografiu módy a výstavy gréckeho dokumentaristu Johna Demosa, španielskeho tvorcu Alberta Schommera, českého reportéra Miroslava Huceka či expozíciu Ján Pavol II. (všetky v Dome kultúry do 23. novembra).

Do 26. novembra je otvorená výstava slovenského multimediálneho umelca Petra Rónaia v Galérii Priestor, ruského konceptualistu Andreja Čežina v Galérii Z, pražského fotografa Roberta Silveria v Českom centre, o deň dlhšie trvajú výstavy poľskej novinárskej fotografie a rovnako poľská expozícia Prenikanie (obe v Umeleckej besede slovenskej), ako aj výstava Borisa Missirkova a Georgiho Bogdanova v Bulharskom kultúrnom stredisku.

Pravda, čas trvania iste nie je hlavným, ale iba jedným z kritérií rozhodovania sa milovníkov fotografie pre návštevu tej-ktorej výstavy. Len by bola škoda, ak by vám z pestrej a kvalitnej ponuky niečo ušlo len preto, že novembrový Mesiac fotografie sa presne nekryje s novembrom v kalendári.

René Horváth

Barnaby & Scott: Fotografia uverejnená v časopise Jalouse. Z výstavy Nová fotografia módy vo Francúzskom inštitúte.
FOTO - Barnaby & Scott

Páčil sa vám článok?