Tri októbrové premiéry na doskách SND

12.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Tri premiéry pripravilo na október Slovenské národné divadlo. Opera v piatich dejstvách vo francúzskom jazyku so slovenskými titulkami Hamlet od Ambroise Thomasa je považovaná za klenot veľkej francúzskej opery 19. storočia.

Táto klasická dráma dánskeho princa Hamleta bola už mnohokrát predlohou pre operné spracovanie, no práve Thomasovo dielo je stále živé na divadelných doskách. V réžii Pavla Smolíka a hudobnom naštudovaní Dušana Štefáneka účinkujú Martin Babjak, Adriana Kohútková, Ľubica Vargicová, Peter Mikuláš a ďalší poprední operní herci. Najbližšie sa Opera SND predstaví so svojím novým titulom 20. októbra.

V Divadle P. O. Hviezdoslava naštudoval režisér Ľubomír Vajdička jedno z najvýznamnejších diel slovenskej povojnovej literatúry - dramatizáciu románu  Ladislava Balleka Pomocník. Dej príbehu sa odohráva krátko po skončení druhej svetovej vojny na južnom Slovensku vo fiktívnom mestečku Palánk. Ballekov román a jeho dramatizácia Ondrejom Šulajom je štúdiou o posadnutosti majetkom a súkromná dráma manželov Riečanovcov - mäsiarov - a ich pomocníka Lančariča je výraznou metaforou našich novodobých dejín. V hlavnej úlohe sa predstaví M. Dočolomanský, jeho partnermi sú B. Turzonovová, G. Dzuríková/L. Lapišáková, M. Igonda/T. Maštalír, S. Dančiak a ďalší. Premiéra predstavenia je 20. októbra.

Treťou premiérou je čierna komédia súčasného anglického dramatika Simona Graya Na konci hry, ktorú na Malej scéne SND naštudoval režisér Peter Mikulík. Jasperova rodina sa tu predstavuje ako model neradostných príbuzenských vzťahov, kde jedinou prirodzenou autoritou sa stáva človek ochrnutý - Jasper, pripútaný na invalidný vozík. Výnimočnosťou slovenského naštudovania je fakt, že v hlavnej úlohe sa po dlhom čase objaví na javisku herec, ktorý po ťažkej chorobe zostal odkázaný na invalidný vozík - Pavol Mikulík. Termín premiéry je 14. október.

René Horváth

Na divadelné dosky sa v DPOH dostala aj dramatizácia románu Ladislava Balleka Pomocník. V hlavných úlohách sa predstavia Michal Dočolomanský, Božidara Turzonovová, Merko Igonda a Lucia Lapišáková.
FOTO -Jana Nemčoková

Páčil sa vám článok?