Umelecké dotvorenie korza mešká

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na správu o odovzdaní Petržalského korza do užívania sme dostali viacero negatívnych reakcií my, aj tamojší miestny úrad. Občania poukazujú najmä na nedostatky osvetlenia a nerešpektovanie pešej zóny nedisciplinovanými vodičmi.

Už sme uviedli stanovisko samosprávy, že štrnásteho septembra sa odovzdal len základ budúcej plnohodnotnej pešej zóny a že mestská časť na zdokonaľovaní funkcií korza stále robí. V súčasnosti podľa hovorkyne Milky Podmajerskej odovzdávajú už dokončené osvetlenie korza budúcemu prevádzkovateľovi - spoločnosti Siemens. Zároveň úrad miestnej časti pracuje na udržaní motoristov mimo korza - zanedlho by mali na krízových miestach pribudnúť zábrany, tzv. biskupské klobúky - ťažké, no estetické prekážky pre osobné autá.

„S čím sme však nerátali, je oneskorenie výtvarného dotvorenia Petržalského korza. Špekulácie a prieťahy zo strany Doprastavu spôsobujú, že dve z piatich projektovaných výtvarných diel ešte nie sú na svojich miestach,“ hovorí M. Podmajerská. Ide o sochu Ježiša Krista (replika daru petržalského starostu zosnulému pápežovi) pri kostole a slnečné hodiny pri Inchebe. Autorom týchto diel je akademický sochár Stanislav Mikuš, víťaz výberového konania vypísaného Doprastavom. Jeho diela mal Doprastav ako zmluvný realizátor celého projektu osadiť na uvedených miestach. Podľa M. Podmajerskej však došlo medzi umelcom a stavebnou firmou k nezrovnalostiam, na ktoré teraz doplácajú Petržalčania.

Páčil sa vám článok?