O osud Koňky vraj netreba mať obavy, nový vlastník v nej chce mať kancelárie

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zachránená kultúrna technická pamiatka, stanica Prvej konskej železnice, alebo Koňka, ako ju dôverne volali, dlho vyvolávala pozornosť a obavy, či sa v budúcnosti nezmení na stánok pre nie práve najdôstojnejšie podnikanie.

Budova z roku 1846 je jedinou zachovanou pamiatkou svojho druhu v celej Európe. Hrozil jej už aj zánik, napokon ju predsa zreštaurovali a sídlili v nej kancelárie Hydrostavu. Firma išla do zániku a Koňka bola na predaj. Práve to vyvolávalo napätie, lebo sa hovorilo o jej komerčnom využití, vrátane možnosti prerobenia na erotický salón. Budova je pritom historicky chránená a tak mestská časť Bratislava - Nové Mesto aj Krajský pamiatkový úrad trvali na tom, že po predaji sa bude využívať v súlade s predpismi o pamiatkovo chránených objektoch.

Ako sa vyjadrila hovorkyňa mestskej časti Valéria Reháčková, o kúpu malo záujem aj Nové Mesto, ktoré má objekt v erbe, vyčlenilo na kúpu 12 miliónov korún, ale vyvolávacia suma stúpla na 20,6 milióna, čo bolo priveľa. Napokon budovu od správcu konkurznej podstaty kúpila spoločnosť Woodimex za 20,7 milióna korún. Jeden zo spoločníkov Woodimexu, Róbert Šteffek, nás informoval, že v súčasnosti spoločnosť vykonáva na budove potrebné opravy a po ich ukončení budú Koňku využívať ako administratívnu budovu, podobne ako to robil predtým aj Hydrostav.

Starosta Richard Frimmel sa vyjadril, že samospráva bude dbať na dodržanie účelu využívania budovy v zmysle zákona o ochrane kultúrnych pamiatok a pokiaľ bude nový majiteľ priestory využívať na administratívne účely, mestská časť nemá výhrady.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie