Kapacita jaslí v Starom Meste postačuje

25.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Starého Mesta v blízkosti ulíc Blumentálska - Krížna sa po tom, čo boli zrušené detské jasle, začali informovať, aké zámery s týmto objektom má mesto alebo mestská časť Staré Mesto.

Zároveň prišli s návrhom, že by bolo vhodné zriadiť tu kultúrne centrum pre dôchodcov s možnosťou poskytovania obedov starším občanom a tým nahradiť pred časom zrušenú jedáleň v Avione. Ďalšia iniciatíva, s ktorou obyvatelia Blumentálskej ulice prišli, je revitalizácia detského ihriska v tejto lokalite.

Ako sme sa dozvedeli na miestnom úrade Staré Mesto, mestská časť prevzala začiatkom deväťdesiatych rokov od bývalého Obvodného národného výboru Bratislava I prevádzku celkom 10 detských jaslí. V priebehu posledných desiatich rokov však záujem o umiestnenie detí do jaslí neustále klesal.

Do septembra tohto roku boli v celoročnej prevádzke štyri detské jasle s dostatočnou kapacitou 130 miest na Blumentálskej, Čajkovského, Hollého a Javorinskej ulici. Priemerné využitie jaslí bolo 67 percent, vrátane zvýšeného záujmu rodičov o umiestnenie detí z iných častí mesta. Keďže jasle na Blumentálskej 14 s kapacitou 25 miest boli v prenajatých priestoroch, poslanci miestneho zastupiteľstva rozhodli tento rok v apríli o ich zrušení s účinnosťou od 1. septembra 2000. Je celkom reálne, že zostávajúce jasle pokryjú požiadavky obyvateľov Staré Mesto.

Ako nám povedal staromestský starosta Andrej Ďurkovský, objekt bývalých jaslí nepatrí ani mestu Bratislava, ani mestskej časti Staré Mesto. Jeho vlastníkom je Stavebné bytové družstvo Bratislava I, ktoré jediné disponuje právom rozhodnúť o budúcom využití objektu.

„Ako starosta sa budem snažiť pôsobiť tak, aby nová funkcia bola prijateľná pre obyvateľov tejto lokality, nemôžem to však ovplyvniť priamo“, uviedol A. Ďurkovský. Pokiaľ ide o úpravu detského ihriska, staromestskí poslanci i starosta prisľúbili, že každý rok ich volebného obdobia zrevitalizujú aspoň jedno detské ihrisko.

Ako povedal A. Ďurkovský, je možné, že najneskôr na jar by k ihriskám na Jakubovom námestí a v Medickej záhrade mohli pripojiť aj revitalizované ihrisko v tejto lokalite.

(brn)
Páčil sa vám článok?