Vstúpme do nového roku v správnej nálade a v dobrej viere pomáhať blahu tohto mesta

27.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Veľa zážitkov mi utkvelo v pamäti z minuloročných vydarených osláv príchodu roku 2000 v Starom Meste. Ale jedna príhoda zanechala vo mne osobne i v mojich kolegoch osobitný dojem.

Niekoľko minút pred polnocou ma na preplnenom Hlavnom námestí oslovila babička, ktorá mala podľa vlastných slov 99 rokov! Majúc svoje starostovské skúsenosti, pripravil som sa na najhoršie: zdrvujúcu kritiku celého toho silvestrovského hluku, zábavy, šantenia. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď mi táto mimoriadna dáma povedala: „Pán starosta, je to fantastické, ľudia sa nádherne zabávajú, tu na tomto mieste mi sľúbte, že v tom budete o rok pokračovať!“

Táto roztomilá príhoda nás všetkých v Starom Meste sprevádzala vlastne počas celého jubilejného roku. Bola akousi červenou niťou dôstojných príprav na skutočný prechod do nového tisícročia, ktorý je napriek istej absencii mediálnej a reklamnej hystérie významným okamihom v dejinách ľudstva.

Pred necelým rokom - v eufórii nad nadmieru vydareným silvestrovským večerom - som teda skutočne sľúbil, že v tejto tradícii jednoducho musíme pokračovať. Dnes, po viacerých mesiacoch príprav, viem, aké to bolo ťažké a koľko úsilia od jednotlivých členov produkčného tímu to vyžadovalo. Práve preto však môžem byť aspoň raz do roka zvestovateľom dobrej správy: Silvestrovský večer v bratislavskom Starom Meste opäť bude. Pripravovaný program by mal nadviazať na všetky vrcholné okamihy, ktoré spoločne prežívalo takmer 70 tisíc Bratislavčanov a návštevníkov mesta 31. decembra pred rokom.

Rok 2001 bude pre centrálnu mestskú časť Bratislavy kľúčovým a zrejme aj najťažším v tomto volebnom období. Čaká nás realizácia viacerých projektov, podľa ktorých sa bude do veľkej miery posudzovať úspešnosť celého nášho štvorročného obdobia samosprávy. Bratislavčania budú určite pozorne sledovať veľkorysú rekonštrukciu Hviezdoslavovho námestia, obnovu Kalvárie, či prípravu výstavby verejných športovísk na Lafranconi. Želám všetkým Bratislavčanom, aby sme do nového roku vstúpili v správnej nálade a zároveň v zdraví a dobrej viere pomáhať blahu tohto skvelého mesta, ktoré je naším spoločným osudom.

Andrej Ďurkovský, starosta Starého Mesta

Páčil sa vám článok?