Projekt 100 - ponuka filmovej kvality

27.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od prvého dňa tohto mesiaca až do konca mája trvá šiesty ročník česko-slovenského podujatia, ktoré od roku 1995 plní výnimočnú a nezastupiteľnú úlohu obohacovania filmového diváka alternatívnou distribúciou.

Vo filmových kluboch a artkinách je to tentoraz jedenásť snímok, ktoré sa u nás ešte neobjavili, resp. sa uvádzali už dávno a pre mladú generáciu sú viac-menej neznáme.

Myšlienka tohto projektu sa zrodila v roku 1994 na Letnej filmovej škole v Uherskom Hradišti a jej realizácia sa podarila združením síl a financií Asociácie slovenských filmových klubov, Slovenského filmového ústavu, Asociácie českých filmových klubov a Národného filmového archívu Praha. Z 33 kín v 27 mestách, ktoré na celom Slovensku ponúkajú Projekt 100, je sedem bratislavských - Charlie's, FK Nostalgia, FK 901, FK Mladosť, FK Múzeum, DK Ružinov a FK 903. V každom z nich je k dispozícii aj katalóg Filmové listy s recenziami a profilmi tvorcov.

Aké snímky teda môžu fajnšmekri filmového umenia vidieť? Satyricon (1970) Federica Felliniho inšpirovaný dielom Petronia z čias cisára Nera je mozaikou dekadentného starého Ríma, rovnaký rok vzniku má aj film ďalšieho velikána talianskej kinematografie Piera Paola Pasoliniho Dekameron. Aj Pasolini vychádzal zo slávnej predlohy - Bocacciových poviedok.

K „staršej” kolekcii patrí tiež sci-fi príbeh Muž, ktorý spadol na Zem britského režiséra Nicolasa Roega. Mimozemšťan na našej planéte hľadá zdroje vody a postupne si formuje a koriguje svoj pohľad na pozemšťanov. Najstarším filmom projektu je slávny Sen noci svätojánskej režiséra Jiřího Trnku z roku 1959, ktorý je hudobnou pantomímou na motívy slávnej Shakespearovej hry a prvým bábkovým širokouhlým filmom na svete.

Z osemdesiatych rokov pochádza ďalšia sada filmov Kľúč iránskeho režiséra Ebráhíma Forúzeša o štvorročnom chlapcovi, ktorý zostane doma sám so šesťmesačným bratom, a francúzska snímka Mauricea Pialata Pod slnkom satanovým o osude mladého vidieckeho kňaza, ktorého život sa zmení po stretnutí so Satanom. Z posledných rokov sú snímky Juha od Fína Aki Kaurismäkiho, Prekliata láska Brita Johna Mayburyho, Sud prachu srbského režiséra Gorana Paskaljeviča, americko-vietnamský film Tri obdobia režiséra Tonyho Buia a Večnosť a deň Gréka Thea Angelopoulosa.

Alexander Balogh

Fínsky film Juha (1999), ktorý podľa vlastného scenára nakrútil režisér Aki Kaurismäki, je drámou ľúbostného trojuholníka.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?