V Novom Meste asi zrušia dve knižnice

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Novomestská knižnica je doterajším počtom zariadení (centrálna knižnica a 5 pobočiek) na počet obyvateľov na Slovensku unikát. Mestská časť si však už prevádzku takej hustej siete knižníc nemôže dovoliť.

Keďže prevádzka niektorých z nich je vzhľadom na slabú návštevnosť neefektívna, na základe návrhu miestnej rady koncom apríla vymenoval starosta Richard Frimmel päťčlennú komisiu na analýzu situácie. Komisia za účasti riaditeľky Knižnice Ireny Galátovej navštívila všetky prevádzky knižnice v mestskej časti a na základe zhodnotenia finančných nákladov na prevádzku, na nákup knižničného fondu, návštevnosti a ďalších ukazovateľov, predložila na rokovanie miestnej rady 31. mája návrh na ukončenie prevádzky Knižnice Vajnorská (k 1. júlu), Knižnice Račianska (k 1. októbru) a presun Knižnice Jeséniova do Základnej školy s materskou školou Jeséniova, resp. do Klubu dôchodcov Jeséniova (k 1. januáru 2006). Pred ukončením prevádzky v týchto knižniciach pripraví vedenie knižnice burzu starších kníh pre občanov za symbolickú cenu, osloví s ponukou základné školy s materskými školami, prípadne menšie obce.

Odporučené racionalizačné riešenie umožní zvýšenie finančných prostriedkov na nákup literatúry pri zachovaní dnešného príspevku mestskej časti do novomestskej knižnice.

Páčil sa vám článok?