Gastropodnikateľ Bardík: Kľúčový je nájom, ktorý si nás počká a prevádzka už nebude mať z čoho otvoriť

30.4.2020
0
Jozef Bardík CEO Regal Burger

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Ako prežívajú krízu podnikatelia v gastrobiznise? Koronavírus zatiaľ významne zasiahol práve sektor gastronómie, CEO spoločnosti Regal Burger Jozef Bardík pre bratislavskenoviny.sk vysvetlil, prečo sa niektoré podniky po kríze možno už ani neotvoria. Preto apeluje na vládu, aby pomohla.

Jozef Bardík, zakladateľ a CEO spoločnosti Regal Burger, svoju prvú prevádzku, ktorá ako vlajková loď tejto značky funguje dodnes, otvoril v roku 2014 v centre mesta na Palackého. Ich sieť dnes okrem prevádzok v Bratislave funguje prostredníctvom frančízy aj v iných mestách na Slovensku a úspešne expandovali i do susedného Česka. Gastrobiznis však pandémia zasiahla takmer najvýraznejšie zo všetkých odvetví. Jozef Bardík patrí ešte medzi tých "šťastnejších". Aj vďaka tomu, že rýchlo na situáciu s koronavírusom zareagovali, pomáha im aspoň prežiť donáška  a zatiaľ nemuseli prepustiť zamestnancov. Aj ich zákazníci však pracujú vo firmách, v ktorých sa znižujú výplaty a ľudia míňajú prirodzene menej. Preto ani on nevie, ako to bude s nimi ďalej. A ostatní gastropodnikatelia sú na tom väčšinou ešte horšie.

„My sme vlastne hneď, ako prišli vládne opatrenia, väčšinu našich prevádzok zatvorili a urobili opatrenia tak, aby sme sa pripravili na rozvoz. Rozvoz sme odštartovali naplno v prevádzke na Palackého od 14. marca a postupne sme pridávali ďalšie," približuje Bardík.

​Hovorí, že aktuálne funguje v Bratislave päť ich prevádzok zo siedmich. „Zatvorené zostali prevádzky v nákupných centrách v Auparku a v Avione.“ Pridali sa aj k pomoci pre zdravotníkov, pre tento segment prvej línie poskytujú zľavy. „Spustili sme aj vlastný web regalpomoci.sk, cez ktorý aktuálne dávame nejaké zľavy, poskytli sme aj niekoľko tisíc jedál zadarmo pre zdravotníkov,“ rozpráva Bardík.

V rámci celej siete majú momentálne 50 – 60 percent tržieb predkrízového obdobia, čo podľa jeho slov nie je úplne zlé, a v rámci reštaurácií patria medzi jedny z najlepších. Tržby im však, nepokryjú všetky fixné náklady. "Pribudli aj iné náklady, náklady na rozvoz sú vyššie, ďalej provízia pre kuriérov, obalový materiál, platíme zvlášť vodiča, prípadne časť ceny jedla ide rozvozovej službe. To znamená, že vieme zaplatiť mzdy zamestnanca, do tejto chvíle sme, našťastie, nemuseli prepustiť nikoho. Otázne je, ako ešte dlho vieme v takomto obmedzenom režime fungovať," hovorí.

Ak by situáciu porovnal s Českom, kde podnikajú tiež, u nás mu chýbajú konkrétnejšie pravidlá. "Rozdiel je v tom, že v Česku štát nastavil jasné pravidlá a dátumy, hneď informoval, za akých podmienok sa bude čo  otvárať a kedy sa to zrýchli alebo spomalí, to u nás chýba, " hovorí. Rozdiel vidí aj v praktickom riešení pôžičkových programov.

Niektorým firmám sa bude dať vedieť dobehnúť pár mesiacov straty skôr ako v gastronómii, pretože to je iný model biznisu, gastru sa výpadok bude dobiehať ťažšie, prípadne sa nedobehne.  "Nebude to fungovať tak, že v lete, keď otvoríme prevádzky, predáme naraz štyri burgre jednému zákazníkovi, "vysvetľuje. Majiteľ siete burgrární otvorene hovorí o tom, že kľúčovým bude pre nich nájom, ktorý, ak si ich počká, bude to mať prevádzka na opätovné otvorenie veľmi náročné. 

Podľa jeho slov je nájom kľúčová vec, ktorá práve v gastrobiznise rozhodne, kto ešte otvorí prevádzku a koho to položí a už neotvorí.“ V prípade obchodných centier je nájom 5-6 tisíc eur mesačne, to za tie 3 - 4 mesiace zatvorenia  je 20-tisíc eur. To je pre takúto našu bežnú prevádzku celoročný zisk, takže sa z toho naše prevádzky budú spamätávať dlhšie," hovorí. Dodáva, že tým, že sú sieť, fungujú relatívne dobre a v prípade potreby sa vedia podporiť. „Avšak, keď má niekto jednu, dve malé prevádzky, a bude chcieť otvoriť, čo znamená nakúpiť nové zásoby jedla a keď k tomu prirátame ten, povedzme, štvormesačný nájom, prevádzka neotvorí, lebo nebude mať z čoho,“ vysvetľuje.

Čo sa týka odpustenia resp. nejakej kompenzácie nájmu, šéf siete hovorí o tom, že záleží od konkrétneho prenajímateľa. „Obchodné centrum Avion nám odpustil hneď na začiatku plnú výšku nájmu, to je ten pekný príklad nejakej dohody, nie je to tak vo všeobecnosti, samozrejme, všade. V tomto prípade tá prevádzka vie vydržať, keď sa otvorí, začne síce od nuly, ale má aspoň z čoho začať,“ hovorí.

„Keď vláda povedala, že tento zatvorený segment tvorí dve percentá ekonomiky, je to, bohužiaľ, len štatistika. Za tými dvoma percentami stoja desiatky až stovky ľudských príbehov, za nimi sú dodávatelia, účtovníci a iní, ktorí dnes majú problém,“ dodáva na záver.

(nc)

Páčil sa vám článok?