Stovkám reštaurácií hrozí krach - nešťastní prevádzkovatelia žiadajú vládu o pomoc

14.4.2020

Zdroj: Medusa Group

Páčil sa vám článok?

Gastronómia patrí a bude patriť k najviac zasiahnutým odvetviam spôsobených svetovou pandémiou vzhľadom na povahu služby. Už mesiac sú viaceré gastroprevádzky buď zatvorené alebo fungujú v obmedzenom režime. Najnovšie sa stovky ich prevádzkovateľov spojili a rozhodli sa adresovať vláde otvorený list, v ktorom ju žiadajú o pomoc a podporu pri riešení nájmov.

"Vážený pán predseda vlády, vážená vláda. Obraciame sa na Vás ako majitelia a prevádzkovatelia reštaurácií, kaviarní, hudobných klubov a podobných prevádzok z celého Slovenska. Vieme, že robíte čo je vo vašich silách, aby ste postupne zavádzali stimuly a pomoc podnikateľom aj bežným občanom, týmto si vás však dovoľujeme požiadať ešte rýchlejšiu a adresnejšiu pomoc pre gastroprevádzky, aby sme tak predišli vlne bankrotov, konkurzov a následného pádu mnohých pridružených firiem, ktorý bude nepochybne spojený s bolestným prepúšťaním našich zamestnancov.

Gastronómia patrí a bude patriť k najviac postihnutým odvetviam – reštaurácie sme všetci museli zavrieť ako prvé, no vzhľadom na povahu služby ich budeme otvárať ako posledné v celom sektore služieb. Aj po ich otvorení však zďaleka nie je možné očakávať okamžitý návrat do bežnej zdravej prevádzky a nábeh zohľadňujúci verejné zdravie, či potrebu väčšieho sociálneho odstupu, ako boli zvyknutí nás bude prenasledovať ešte dlho.

Pri gastronómii nemôžeme rátať s odloženou spotrebou a teda ani s výrobou „na sklad“, ako pri bytoch, elektronike či autách. Obedy a večere, ktoré naši zákazníci nezjedli a nápoje, ktoré nevypili, sú navždy preč. Gastronómiu nevieme vykonávať ako prácu z domu. Prevádzkovať kaviareň či pohostinstvo v rúškach je ťažko predstaviteľné a my už dnes vieme, že naše škody sú neodvratné.

Tak ako všetci, aj my sme pripravení podieľať sa istou mierou a j finančne na obnove „normálneho života“ po skončení obmedzení. Keďže väčšina z nás zasvätila gastronómii roky, prešli sme si obdobiami rastu ale aj obdobiami nutného šetrenia, prepúšťania či zatvárania prevádzok. Každý z nás preto vie, akú mieru finančnej záťaže a na ako dlho znesie. V tejto chvíli Vám píšeme preto, lebo kriticky potrebujeme Vašu pomoc.

Nájomné v reštauráciách patrí k úplne najvyšším v celom segmente nájmov. Nájom často prevyšuje dokonca mzdové náklady, preto pomoc iba cez mzdy nebude postačujúca a nezabráni masívnemu prepúšťaniu. Pre príklady, nemusíme chodiť ďaleko. Vo Viedni prišlo k medziročnému nárastu nezamestnanosti o 39%, pričom najviac postihnutým segmentom bola gastronómia a hoteliérstvo, kde sa počet nezamestnaných zvýšil viac ako dvojnásobne.

Tento týždeň začíname už druhý mesiac odstávky a začínajú byť splatné druhé mesačné nájmy. Doteraz sa táto časť nákladov nijak neriešila a je to pre nás časovaná bomba. Štát nám zakázal pracovať a z tohto titulu nevieme platiť nájmy v ich 100 % výške. Riešením nie sú ani rokovania o minimálnych zľavách či odkladoch s jednotlivými prenajímateľmi. Mnohí nebudú ochotní zohľadniť situáciu a možné dopady, pokiaľ tento krok nebude podporený aj vládou. Mnohým prenajímateľom zas, aj pri ich najlepšej vôli, ekonomická situácia neumožní vyjsť nám v ústrety v dostatočnej miere.

Prosíme Vás preto, vážený pán predseda vlády a vážená vláda, aby štát v tejto situácii jasne zadefinoval vzťahy a pomohol prenajímateľom i nájomcom gastroprevádzok. V bezprecedentnej situácie svetovej pandémie sa nevieme spoliehať iba na nájomné zmluvy či obchodný zákonník. Možnosti prenajímateľov automaticky čerpať bankové záruky alebo zložené depozity na krytie úhrad nájomného, a tak nás zo dňa na deň dostať na kolená, mimoriadne sťažujú naše manévrovacie možnosti. Nikdy sme nežiadali o 100 % úhradu všetkých našich nákladov spojených s krízou. Nežiadame o ňu ani teraz, v prípade pomoci s nájomným. Tak ako všetci, aj my chceme byť solidárni a pomôcť a zobrať na seba, čo budeme vládať. No každý deň nám prináša ďalšiu veľkú neistotu a na mieru šitá rýchla a adresná pomoc v podobe usmernení pre prenajímateľov a transparentnej čiastočnej finančnej pomoci gastroprevádzkam s nájmami je to, čo teraz, v mene budúcnosti nášho segmentu a zamestnancov, veľmi potrebujeme."

Veľa síl v ťažkých časoch Vám prajú:

Medusa Restaurants – Peter Štecko
Primi, Rio, wagamama, Kubu, sieť Klubovňa, La Pala, Epic, Crustino, Presto, Barrock, Trafo
1100 zamestnancov

Bistro St. Germain a Pekáreň St. Germain – Kristína Zajacová a Miroslav Masiarčin
35 zamestnancov

Benčík Culinary – Pavol Benčík
La Cantina, Obederia, Beer Palace, Al Trivio, Carnevalle, Zylinder, Bokovka, Cremechic, Penati Club
250 zamestnancov

Urban House, Old Fashioned Bar, The Velvet  - Peter Koštial, Ján Budaj
87 zamestnancov

KC Dunaj, Výčap u Ernoho – Ivan Pätoprstý
34 zamestnancov

Bratislavský Meštiansky Pivovar – Branislav Bomba, Jozef Jablonický, Marián Madaj
130 zamestnancov

FOU ZOO, IASAI – Richard Kováč
45 zamestnancov

Sieť prevádzok Fresh Garden Salads - Radoslav Laurinec
40 zamestnancov

Bistro Soho - Martin Uhrin
85 zamestnancov

Mondieu, Le Bistro, Republika Východu - Norbert Longauer
280 zamestnancov

Bistro Kubista - Bianka Serra
10 zamestnancov

Plzeňská Hodovňa, Plzeňská reštaurácia - Tibor Kuklovský
40 zamestnancov 

SUBWAY - Matej Varga
250 zamestnancov

Skupina Regal Burger - Jozef Bardik
Regal Burger, PokeBowlBar, Streetfood By Regal, Chuck&Frida
220 zamestnancov

Julius Meinl Cafe group - Marek Fašiang
Julius Meinl, LaCrema, Koffi, “OOO”, CLIQUE
100 zamestnancov

ANKER, Hummusbar, Fajront Kaviareň - Vojtech Bertok
65 zamestnancov

PHO – Thao Huong Šimeková
50 zamestnancov 

HUMMUS AND COUSCOUS BAR - Alan Málek
26 zamestnancov

Fertucha pekáreň - Biba Bilčíkova, Petra Bilčíková, Lucia Čierna
30 zamestnancov 

Chefgroup - Milan Zekucia, Marek Jánošík
Thali, Nomad, Chefzone, Chefparade
110 zamestnancov

bistro Otto! Bratislava a Polievkáreň Nitra - Robert Nagy
22 zamestnancov

Roxor - Michal Ščevlík
14 zamestnancov

Panda - Thuc Le Dinh
70 zamestnancov

Nordsee -  Tomáš Karlík
40 zamestnancov

Pokebar, Geisha Sushi Bar -  Peter Kováč
32 zamestnancov

The GRILL, White Rabbit, Lavazza cafe -  Henrieta Hochmanová
50 zamestnancov

(ars)

Páčil sa vám článok?