Vráťte sa na miesta svojho detstva: Pár desaťročí a mnohé zákutia Bratislavy už nespoznáte

Dnes,
0

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Ako veľmi sa Bratislava zmenila, kde zostala nedotknutá a z akého dôvodu? Porovnanie nášho mesta „vtedy a dnes“ ponúka najnovšia publikácia od fotografov Antona Šmotláka a Ľubomíra Deáka, ako aj spisovateľa Jána Laciku.

V knihe Premeny Bratislavy 2 nájdete súbor 80 historických a 80 súčasných záberov spolu s textami, ktoré podnecujú zamyslieť sa nad bratislavským genius loci. Odhaľujú, ako sa naše mesto zmenilo v priebehu posledných 60 rokov a čo tieto zmeny priniesli ľuďom. Unikátne porovnanie minulosti s dneškom je určené všetkým fanúšikom histórie Bratislavy, no nielen im. Autor súčasných fotografií Ľubomír Deák pripomína, že publikácia môže zaujať aj ponovembrovú generáciu.

„Minimálne ich prekvapí tým, akými obrovskými zmenami prešlo mesto za niekoľko desaťročí, a možno i fakt, že mnohé niekdajšie bratislavské zákutia už vôbec nespoznajú. A pritom to naozaj nie je tak dávno,“ hovorí fotograf, ktorý na svojej  webstránke Bratislava a jej Premeny viac ako sedem rokov prezentuje premeny nášho mesta priebehu desaťročí – aj vďaka tomu, že získal prístup k bohatému fotografickému archívu Antona Šmotláka. Tento známy umelec a bystrý pozorovateľ, ktorého kedysi Július Satinský nazval "dobrotivý paparazzo", zachytil na svojich záberoch množstvo mestských zákutí a zaznamenal ich podobu v čase, keď dnešní dôchodcovia boli ešte deťmi. „Zábery na historických fotografiách Bratislavy som starostlivo vyhľadal a urobil čo najpresnejšiu kópiu z miest, kde pôvodne stál pán Šmotlák. Našťastie, v mnohých prípadoch sa zámer vydaril, takže som nazbieral dostatočné množstvo fotografických dvojičiek, ktoré som zverejňoval na internete,“ približuje Ľubomír Deák.

Zdroj: Vydavateľstvo DAJAMA

​Knižku si môžete kúpiť spolu s prvým dielom v darčekovej krabici.

V roku 2022 sa veľká časť z nich dostala aj do knižnej podoby s názvom Premeny Bratislavy, mnohé fotografické dvojičky sa však do nej nezmestili. Takže na svet prišla ďalšia publikácia, tentoraz s názvom Premeny Bratislavy 2. diel, ktorá je podobne členená ako prvá knižka. Prevedie vás od Dunaja cez historické jadro a rozširujúce sa mestské centrum až do bratislavských predmestí. "Na mnohých historických fotografiách sú zachytené už neexistujúce domy a ulice a na dvojičkách z roku 2023 vidíme, aké novostavby ich nahradili. To, či sa Bratislava uberá správnym smerom, nech posúdi každý čitateľ sám. Hádam mu naša kniha napomôže v dobrom úsudku," uzatvára Ľubomír Deák.  

Publikáciu Bratislava a jej Premeny 2, ktorá zaznamenáva obdobie 60. a 70. rokov minulého storočia a vývoj jednotlivých častí Bratislavy, si môžete kúpiť aj v darčekovej krabici spolu s prvým dielom knihy. Ponúkame ako tip na vianočné prekvapenie.

(ac, ts)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie