Spravte si výlet loďou, jazdia na Devín aj do Rakúska

4.8.2024
0

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Lodná doprava na Dunaji počas leta naplno ožila, a tak sa môžete počas pekných dní vybrať na príjemný výlet po rieke. Zvoliť môžete niektorý z kratších okruhov, alebo sa loďou odvezte až do Rakúska.

Na výletné plavby slúžia tri lode - Prešov, Martin a Žilina, ktoré v minulej sezóne prepravili viac ako 63-tisíc cestujúcich. Najviac z takmer 800 plavieb mierilo opäť na Devín, kam sa v letných mesiacoch jazdí denne okrem pondelka. Doobeda loď vyráža o 10. h. a poobede o 14.30, ďalej je ale scenár v oboch prípadoch rovnaký. Plavba k sútoku riek Dunaja a Moravy trvá hodinu a pol, potom nasleduje dvojhodinová prestávka na prehliadku hradu Devín a návrat po prúde v trvaní pol hodiny. Spiatočný lístok stojí 21 eur pre dospelých a 16 eur pre deti vo veku od 2 do 15 rokov. K dispozícii sú aj o čosi lacnejšie jednosmerné lístky, takže si viete výlet prispôsobiť svojim predstavám.

Ak by ste chceli na vode stráviť menej času, vyberte si Bratislavský okruh, ktorý v minulej sezóne zaznamenal najväčší nárast cestujúcich. Počas hodinovej plavby sa budete kochať výhľadom na historickú časť mesta s nábrežím a hradom, ďalej loď pokračuje popod most SNP a pri Lanfranconi sa otáča. Na spiatočnej ceste popri pravom brehu upúta Sad Janka Kráľa a na záver si môžete v úseku medzi Starým mostom a mostom Apollo vychutnať výhľad na obe strany Dunaja. V auguste sa plavby Bratislavského okruhu konajú denne okrem pondelka od 10.30, 12.30, 15.30 a 18. h. Dospelí zaplatia za lístok 13 a deti 10 eur.

Zdroj: A.K.

Pohľad na Bratislavu z vodnej hladiny je nádherný.

Výnimočným zážitkom je aj výlet loďou do Čunova, ktorý si tento rok môžete užiť v piatok 30.8. s odjazdom o 10. h a návratom o 14.30. Plavba s výhľadom na prírodnú scenériu trvá hodinu, potom loď zakotví na pontóne SPAP pri areáli Divoká Voda, kde bude stáť dve hodiny. Vy zatiaľ stihnete príjemnú prechádzku po okolí, malý výlet bicyklom či adrenalínový zážitok v areáli vodných športov. Milovníci umenia zas zamieria do galérie Danubiana Meulensteen Art, kde aktuálne uvidíte výstavu Jiřího Sopka, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov českej figurálnej tvorby, a tiež diela Ondřeja Sekoru, ktorého preslávili knihy o Ferdovi Mravcovi. Vstupné do galérie je pre dospelých 10 eur, študenti a dôchodcovia zaplatia polovicu. Plavba do Čunova stojí 32 eur pre dospelých a 26 pre deti, jednosmerný lístok je o 4, resp. 2 eurá lacnejší.

Nemenej zaujímavé sú aj dva víkendové celodenné okruhy. Sobotu (10.8., 24.8. a 7.9.) môžete v čase od 10. do 18.30 h. stráviť na výletnej plavbe do Hainburgu. Päťhodinová zastávka v tomto malebnom rakúskom mestečku je ideálna na nákupy, posedenie pri chutnom dezerte, ale navštíviť stihnete aj hlavné atrakcie - hradby, románsku kostnicu či hradnú zrúcaninu. Cestou späť vás čaká výhľad na sútok Dunaja a Moravy aj očarujúca panoráma hradu Devín, pod ktorým loď na 15 minút zastaví. Spiatočný lístok pre dospelého stojí 25 a pre deti 19 eur, za jednosmerný zaplatíte o pár eur menej.

Druhý celodenný výlet loďou sa koná v nedeľu (25.8. a 8.9.) od 11. do 18. h. a jeho cieľom je Gabčíkovo, keď sa loď Harmónia plaví aj cez plavebné komory. Lístok vrátane slovenského výkladu stojí 49 eur pre dospelých a 40 eur pre deti.
Lístky na všetky plavby sa dajú zakúpiť cez internet aj v cestovnej agentúre v budove Osobného prístavu na Fajnorovom nábreží, kde zistíte aj minimálne počty pasažierov jednotlivých plavieb či cenu za bicykle a psy, ktoré môžete so sebou vziať tiež. V susedstve sa nachádza aj parkovisko, kde v prípade potreby môžete odstaviť svoje auto. Za každých začatých 30 minút zaplatíte 2 eurá. Nástup pasažierov je vždy 15 minút pred odchodom lode a počas plavby si na palube môžete zakúpiť aj nápoje a občerstvenie.

Raketu uvidíte už len v múzeu

V minulosti sa veľkej popularite tešili aj legendárne plavidlá Meteor, ľudovo prezývané Raketa. Tie zabezpečovali plavby prakticky po celom toku Dunaja, známe ale boli najmä vďaka pravidelným linkám do Viedne a Budapešti. Sovietske rýchlolode zo 70. rokov však postupne prestali vyhovovať súčasným nárokom a nahradili ich iné, modernejšie stroje.

Zdroj: Shutterstock

Niekoľko rokov hrozilo, že všetky tri legendárne Rakety skončia na šrotovisku, napokon sa však iniciatíve nadšencov podarilo aspoň jednu zachrániť a dnes môžete Meteor V-Bratislava vidieť ako súčasť Múzea dopravy v Zimnom prístave.

(ak)

Páčil sa vám článok?