Zisťovali sme: Od augusta musia mať niektoré elektrokolobežky PZP. Ponúkajú ho už poisťovne a koľko vás vyjde?

26.7.2024
0

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Od 1. augusta nastávajú zmeny pri povinnom zmluvnom poistení vozidiel. Po novom už budú musieť byť poistené aj niektoré elektrokolobežky a ďalšie vozidlá. Ich majitelia si však sťažujú, že takéto poistenie im poisťovne neponúkajú. Zisťovali sme, či sa niečo zmení a koľko vás poistenie kolobežky vyjde.

"O týždeň 1. augusta mám mať zákonom poistenú ťažkú kolobežku, keďže váži viac ako 25 kg. Na internete som nenašiel takmer žiadne bližšie informácie a teraz neviem, ako si poistku spraviť, poistovňe tiež nevedia, ako postupovať," napísal nám čitateľ Ľuboš.

Je to tak. Povinnosť poistiť si zodpovednosť za spôsobené škody majú od augusta aj majitelia všetkých vozidiel s konštrukčnou rýchlosťou vyššou ako 25 km/h, prípadne ťažších ako 25 kilogramov s konštrukčnou rýchlosťou nad 14 km/h. Týka sa to teda aj mnohých elektrokolobežiek. Odborníci však upozorňujú, že kolobežky narozdiel od áut nie sú registrované, nemajú evidenčné číslo, čo môže v praxi prinášať pri vyšetrovaní nehôd problémy. 

Obrátili sme sa na niekoľko poisťovní s otázkou, či ponúkajú možnosť si PZP na kolobežku uzavrieť. Ako sme zistili, nami oslovené poisťovne na tom pracujú a čoskoro to už možné bude. Ale až od 1. augusta.

"Allianz – Slovenská poisťovňa pripravuje produkt, v ktorom si od 1. augusta 2024 budú môcť majitelia poistiť svoje elektrické kolobežky. Poistenie sa bude vzťahovať na vozidlá spadajúce pod definíciu vozidlá s vlastným pohonom s konštrukčnou rýchlosťou viac ako 25 km/h alebo s maximálnou prevádzkovou hmotnosťou viac ako 25 kg a zároveň maximálnou konštrukčnou rýchlosťou viac ako 14 km/h. Konkrétne sa to týka e-kolobežiek, e-bicyklov, e-trojkoliek, e-štvorkoliek, seagwaye a ostatných malých elektrických vozidiel bez EČV. Pôjde o rozšírenie existujúceho produktu PZP Moje auto, kde vznikne nová kategória vozidiel," priblížila nám špecialistka externej komunikácie poisťovne Allianz Helena Kanderková.

Pre uzatvorenie poistenia bude potrebné predložiť požadované údaje, ktoré sú súčasťou výrobného alebo technického listu k elektrokolobežke. Medzi povinnými údajmi pre uzatvorenie poistenia je napríklad rodné číslo poisteného, VIN číslo vozidla, lokalita, kw. Poistený musí byť aj držiteľom vodičského preukazu.

"Poistenie bude pokrývať škody, ktoré spôsobíme prevádzkou elektrokolobežky niekomu inému a súčasťou krytia budú aj základné asistenčné služby, právna pomoc a základné úrazové poistenie pre vodiča kolobežky. Konkrétne sadzby v súčasnosti napočítavame," dodala s tým, že ďalšie podrobnosti zverejnia budúci týždeň..

Rovnako od augusta bude poistenie elektrokolobežiek  ponúkať aj poisťovňa UNIQA. "Ich povinné poistenie budeme ponúkať s poistným krytím na minimálny zákonný limit bez pripoistení a bude kryť škody na zdraví či majetku iných osôb, ktoré spôsobili majitelia svojou jazdou. Poistenie môžu uzatvoriť cez naše pobočky, cez sprostredkovateľov alebo cez telefón. Predbežne rátame, že priemerná suma poistného by mohla byť do 30 eur ročne," povedala nám hovorkyňa poisťovne Beáta Lipšicová.

Túto zákonnú úpravu vítajú, pretože s masívnym využívaním elektrických kolobežiek výrazne rastie počet kolízií a dopravných nehôd, v zahraničí dokonca pribúdajú nehody so smrteľnými následkami.

Zaujímalo nás, čo sa stane, ak škodu na kolobežke spôsobí dieťa či neplnoletý tínedžer. "Škodu, ktorú by spôsobil inému, by sme uhradili. Ak by však týmto došlo k porušeniu pravidiel (vedenie vozidla neplnoletou osobou), v súlade so zákonom o cestnej premávke by sme potom mohli výplatu žiadať späť od poistníka – s najväčšou pravdepodobnosťou od rodiča neplnoletej osoby," vysvetlila Lipšicová.

Podľa štatistík poisťovne UNIQA patria medzi najčastejšie škody nárazy e-kolobežiek do motorových vozidiel stojacich na ulici. Výnimkou však nie sú ani prípady kolízií s chodcami, tvoria však zatiaľ menšinu udalostí. "Kolízia s kolobežkou však predstavuje pre chodca silu okolo 150 kg, čo sa dá prirovnať k šiestim baleniam cementu. Obzvlášť pre staršie osoby môže už len kolízia znamenať potenciálne zranenie s dlhodobými následkami," upozorňuje Lipšicová.

Ako dodala, väčšina majiteľov e-kolobežiek však ani podľa novely zákona nemusí mať uzatvorené PZP (ak nespĺňajú kritériá, keď je to povinné). "Stačí, ak majú uzatvorené poistenie domácnosti. V rámci poistenia zodpovednosti príslušníkov domácnosti majú poistené aj škody na zdraví či majetku, ktoré spôsobili svojou jazdou. Škodu v takom prípade za nich uhradí poisťovňa," vysvetlila hovorkyňa.

Poisťovať kolobežky sa pripravujú aj v poisťovni Generali. "Elektrokolobežky a rôzne obdobné vozidlá (napr. segwaye) budú v súlade so zákonom od 1. augusta 2024 zaradené do nášho produktového portfólia ako drobné vozidlá s elektrickým pohonom. Poistenie si bude môcť klient dojednať rovnakým spôsobom ako napríklad poistenie áut, a teda na pobočkách Generali, prostredníctvom nášho kontaktného centra alebo prostredníctvom našich obchodných a zmluvných partnerov," informovala nás špecialistka pre externú komunikáciu poisťovne Catherine Černochová.

Poisťovňa KOOPERATIVA zatiaľ tento produkt v ponuke mať nebude. "Produkt pre poistenie elektrických kolobežiek od 01.08.2024 v súvislosti so zmenou zákona o PZP nebude súčasťou našej ponuky," povedala nám Lena Nemeškalová, špecialistka internej a externej komunikácie KOOPERATÍVY.

(ms)

Páčil sa vám článok?