S letnými prázdninami sa menia aj cestovné poriadky prímestskej dopravy

24.6.2024
0
ARRIVA_Cyklobus

Zdroj: Arthur media

Páčil sa vám článok?

S príchodom letných školských prázdnin - od 1. júla 2024 - prechádzajú dopravcovia v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK) na prevádzkový režim školských prázdnin. V MHD, v regionálnej vlakovej aj v autobusovej doprave prichádza tiež k čiastkovým úpravám cestovných poriadkov. Informovala nás o tom hovorkyňa BID Eva Vozárová.

V železničnej doprave prevádzkovanej dopravcom ZSSK prišlo k miernym časovým posunom vybraných vlakov linky S20 (Bratislava – Malacky – Kúty) už od 9. júna.

"Vďaka uvedeným úpravám prišlo k skráteniu cestovného času vybraných vlakov linky S20 v smere na Kúty o päť minút a v smere na Bratislavu o tri minúty. Zároveň sa v smere na Kúty zlepšili prestupné väzby od linky S50 (Bratislava – Pezinok – Trnava) v stanici Bratislava hlavná stanica a tiež sa skrátili prestupné časy medzi vlakmi a regionálnymi autobusmi v prestupných staniciach," uviedla Vozárová. 

Od 1. júla 2024 príde ku zmenám na linkách S70 a R70, ktoré prevádzkuje Leo Express, s cieľom optimalizovať a zefektívniť cestovný poriadok, a tiež minimalizovať meškania na jednokoľajovej trati. Menej vyťažené spoje budú zrušené a nahradené vlakmi REX. Dochádza tiež k malým časovým posunom pri súčasných spojoch. Po novom budú zrýchlené vlaky zastavovať na znamenie aj v stanici Bratislava – Vrakuňa.

Zmeny v regionálnej autobusovej doprave

Autobusový dopravca ARRIVA Mobility Solutions bude jazdiť podľa upravených cestovných poriadkov od 1. júla 2024. Väčšinou ide o menšie úpravy, ktoré sa týkajú všetkých obsluhovaných smerov.

Stručný prehľad zmien:

· Na linke 260 je zriadená nová zastávka Kostolište, Martina Benku, ktorá rozšíri dostupnosť verejnej dopravy pre obyvateľov tejto oblasti.
· V nadväznosti na premenovanie ulice, na ktorej sa zastávka nachádza je premenovaná zastávka Veľké Úľany, Leninova na Veľké Úľany, Dlhá.
· Pre vysokú vyťaženosť sa posilňujú linky 205, 289, 529, 640, 658, 659, 727 a 737. Cestujúci tak budú mať viac spojov a lepší komfort cestovania.
· Ku drobným úpravám, zameraných na optimalizáciu časov odchodov a príchodov
pre zlepšenie presnosti a spoľahlivosti dopravy, prichádza na linkách 219, 235, 239, 250, 260, 275, 277, 550, 605, 622, 628, 632 a 649.
· Z dôvodu výluky medzi Chorvátskym Grobom a Bernolákovom budú dočasné zmeny na linkách 528 a 628.

Zmeny v mestskej hromadnej doprave v Bratislave

Všetky linky MHD budú od 1. júla 2024 premávať podľa prázdninových cestovných poriadkov. Linka 7 počas školských prázdnin nebude premávať.
Linkám 30, 70 a 147 sa trvalo mení trasa:
· Linka 30 bude medzi zastávkami Vrančovičova a Hodonínska premávať obojsmerne cez ulicu Podháj, pričom zastaví na všetkých zastávkach po trase v oboch smeroch. Ruší sa trasa cez Vrančovičovu ul. Na zastávke Vrančovičova budú spoje zastavovať v smere do Dúbravky na nástupišti B. (Na Hodonínskej).
· Linka 70 bude v smere pod Most SNP medzi zastávkami Piesčiny a Prístavný most zachádzať cez zastávku Lúčna – v blízkosti komplexu Nový Ružinov. V smere do Podunajských Biskupíc bude premávať po svojej doterajšej trase.
· Linka 147 bude premávať po zmenenej trase Hodžovo nám. – Šulekova – Mišíkova – Na Slavíne – Havlíčkova – Prokopa Veľkého - Hroboňova – Depo Hroboňova. Na ul. Prokopa Veľkého bude mať obojsmerne zriadenú novú zastávku Lesná, na Hroboňovej obojsmerne zastaví na novej zastávke Prokopa Veľkého (na ktorej bude zastavovať aj linka 44). Zóna STOP bude v úseku Kalvária – Šulekova.

Špeciálne ponuky na výlety a cyklovýlety

Aj v tejto letnej sezóne je možnosť využiť rozšírenú ponuku dopravcov v IDS BK na víkendové a prázdninové výlety po Bratislavskom kraji. #sMHDpozelenej sa mestskou hromadnou dopravou dostanete do známych bratislavských turistických lokalít, odkiaľ pohodlne zvládnete prechádzku po Mestských lesoch a zrelaxujete v prírode.

Pre zvýšené požiadavky na prepravu bicyklov na Záhorí sú na regionálnych autobusových linkách 240 a 250 k dispozícii cyklonosiče pre 6 bicyklov. Ak je v priestore autobusu miesto pre bicykle obsadené, cestujúci si môže bicykel umiestniť na cyklonosič, a to vždy pod dohľadom vodiča, ktorý skontroluje upevnenie bicykla a zaistí ho zabezpečovacím zariadením. Cyklonosiče je možné využívať počas voľných dní v období od soboty 1. júna až do nedele 29. septembra 2024.

(ms)

Páčil sa vám článok?