Tip na leto: Z Bratislavy sa dostaneme vlakom pohodlne priamo až do chorvátskeho Splitu

12.6.2024
0

Zdroj: ak

Páčil sa vám článok?

Cestovanie vlakom je pohodlné, bezpečné a ekologické, preto ho vyhľadáva čoraz viac ľudí. Väčšina využíva železničnú dopravu najmä na stredne dlhé trasy, Bratislavčania sa však po koľajniciach dostanú aj na dovolenku pri mori. Stačí nastúpiť na jednej z dvoch staníc a po sedemnástich hodinách ste v Splite.

Chorvátsko patrí k najobľúbenejším destináciám slovenských turistov, najmä vďaka vzdialenosti, čistému Jadranskému moru a malebným historickým mestám. K jednému z najkrajších sa pohodlne dostanete aj bez auta. Železničná spoločnosť Slovensko prevádzkuje v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen nočné vlaky EuroNight, ktoré budú z Bratislavy jazdiť až do 5. októbra.

Vlak vyráža zo stanice Bratislava-Nové Mesto každú stredu, piatok a nedeľu o 15.26 h a zo stanice Bratislava-Petržalka o 16.01 h. Pol hodinu po polnoci sa dá vystúpiť v Záhrebe a príchod do Splitu je naplánovaný na 8.20 h. Opačným smerom jazdia vlaky každý štvrtok, sobotu a v pondelok. Odchod zo Splitu je o 17.29 h a príjazd do Bratislavy okolo 11.00 h.
Vlak odvezie približne 200 cestujúcich v troch kategóriách vozňov. Najvyšší komfort ponúkajú lôžkové, kde sú kupé pre najviac tri osoby. Pri plnej obsadenosti zaplatí dospelý od 99,90 eura, v prípade dvoch ľudí stojí každého lístok od 124,90 eura a ak by ste chceli byť v kupé úplne sami, vyberiete si možnosť Single za 244,90 eura. Cena zahŕňa hygienický balíček, jednorazové papuče, uvítacie občerstvenie s pollitrovou balenou vodou, krekrami a malou fľašou sektu, ale aj raňajky podľa vášho výberu.

Večer si v letáku so štrnástimi položkami zaškrtnete päť (prípadne viac, avšak s doplatkom 1 euro za položku) a ráno vám kávu, džús či croissanty prinesie stevard priamo do kupé. Všetky položky sú jednotlivo balené a taká šunka či syr vystačia aj pre dvoch. Za poplatok 5 eur si raňajky môžu objednať aj pasažieri iných kategórií, vo vlaku totiž chýba reštauračný vozeň. Podľa ZSSK oň nebol v minulých rokoch dostatočný záujem.

Inak sú však služby na veľmi dobrej úrovni. V lôžkovom vozni zahŕňajú aj budenie 30 minút pred cieľovou stanicou, pomoc pri nástupe a výstupe, úschovu cestovných dokladov počas cesty či ustielanie lôžok. Cez deň je kupé upravené na sedenie, večer vám stevard na požiadanie upraví dolné poschodie na spanie a podľa obsadenosti vysunie ďalšie lôžka. Navlečie plachtu a pripraví štandardný vankúš a paplón, takže môžete noc stráviť skutočne takmer ako doma.
V tzv. ležadlových vozňoch, teda v strednej cenovej kategórii, je k dispozícii namiesto paplóna deka a ustlať si musíte sami. V jednom kupé je navyše ležadiel až šesť a na rozdiel od lôžkových vozňov v ňom chýba umývadlo s tečúcou vodou. Umyváreň a toaletu však nájdete na chodbe a podobne ako v celom vlaku sú čisté a kompletne vybavené. Ležadlové vozne nie sú na rozdiel od lôžkových klimatizované, dajú sa však otvoriť okná. Za dospelého zaplatíte od 59,90 eura a pri nástupe dostanete jednu pollitrovú minerálku.

Zdroj: ak

​​Chorvátsky Split.

Cenovo najvýhodnejšou alternatívou cesty vlakom do Splitu je sedadlo, kde ceny jednosmerného lístka začínajú na 39,90 eura. Jedno kupé je pre šesť osôb a hoci po celú noc treba sedieť, sedadlový vozeň má aj svoje výhody. Stredový rozkladací stolík, dostupné elektrické zásuvky a Wi-Fi oceníte napríklad v prípade, že chcete cestu tráviť pri počítači.
K moru môžete vziať aj domáce zvieratko a auto či motorku, tento rok však nakládka a vykládka vozidiel prebieha pre uzáveru trate až vo Viedni. Za prepravu motocykla zaplatíte od 24,90 eura, auto stojí dvojnásobok. Bicykel si môžete vziať bezplatne, no len v prípade, že bude zložený a zabalený tak, aby nepresahoval rozmer bežnej batožiny. Všetky uvedené ceny sú dynamické, ovplyvňuje ich viac faktorov ako napríklad čas nákupu či záujem kupujúcich.(ak)

Čo vidieť v Splite

Split je nádhernou metropolou Strednej Dalmácie. Z jednej strany ho lemuje pohorie Velebit, z druhej Jadranské more s plážami, na ktoré sa dostanete pešo z centra. Tomu dominuje široká promenáda Riva, staré kamenné domy, a najmä dve najvýznamnejšie pamiatky v Splite - Diokleciánov palác zo 4. storočia a susedná katedrála s vežou, ktorá bola postavená okolo roku 1100. Nevynechajte ani prechádzku po starej rybárskej štvrti Varos, ktorá vás privedie až na kopec Marjan so starým židovským cintorínom a úžasným výhľadom na celý Split či neďaleké ostrovy Šolta a Brač. Trajekt na ne jazdí z prístavu hneď pri železničnej stanici.

(ak)

Páčil sa vám článok?