V meste sa objavilo nové značenie na ceste. Viete, čo cik-cak čiary znamenajú?

13.11.2023
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Cikcak čiara je vodorovným dopravným značením, ktoré je dôležitou súčasťou nových zón PAAS. Označuje úsek, na ktorom je síce zakázané parkovať, je tu ale povolené krátkodobé zastavenie.

Označenie neslúži iba pre vodičov taxislužieb či kuriérov, v zónach PAAS ich začali zavádzať preto, aby bolo v každej zóne okrem parkovania zabezpečené aj miesto na rýchlu obsluhu pre všetkých. V praxi to znamená, že na cikcak čiare môžete napríklad:

    • krátko zastaviť, aby nastúpili deti
    • krátko zastaviť, aby ste vyložili batožinu
    • krátko zastaviť a kamarátovi či kamarátke podať dobrôtku

Na cikcak čiare ale nemôžete stáť dlhšie, ako na čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo na vystúpenie osôb, alebo na urýchlené naloženie alebo zloženie nákladu. To znamená, že nemôžete:

  • parkovať
  • odstaviť auto a ísť si nakúpiť
  • odstaviť auto a ísť na kávu

A ak vo svojom okolí vidíte miesto ako stvorené pre cikcak čiaru, vyplňte kontaktný formulár na paas.sk/formular

Bratislava je po Martine druhé mesto, v ktorom budú môcť nevidiaci vynášať odpad komfortne a hygienicky

V Bratislave budú môcť nevidiaci a slabozrakí triediť a vynášať odpad komfortne a hygienicky. Umožnia im to reliéfne štítky s Braillovým písmom, reliéfnou latinkou a piktogramami. Pri príležitosti Medzinárodného dňa nevidiacich (13. 11.) pribudnú na 150 zberných nádobách. Na potreby ľudí so zrakovým znevýhodnením takto reaguje Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) v spolupráci s hlavným mestom a Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Bratislava sa tak po Martine stáva druhým mestom na Slovensku.

​(ivk,FB - Bratislava-hlavné mesto)

Páčil sa vám článok?