VIZUALIZÁCIE: Ako bude už v septembri vyzerať nábrežie Dunaja? Cyklokoalícia zverejnila jeho budúcu podobu

10.8.2023
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

V pondelok sa začali stavebné práce na Rázusovom nábreží v Bratislave, kde spolu s Vajanského nábrežím a Dostojevského radom hlavné mesto chystá výrazné dopravné zmeny. Ako to bude pravdepodobne po novom vyzerať, si môžete pozrieť na vizualizáciach, ktoré pripravilo občianske združenie Cyklokoalícia.

V oboch smeroch nábrežia majú pribudnúť spolu takmer dva kilometre oddelených cyklopruhov, ktoré nahradia súčasné jazdné pruhy pre autá.

Ako nás informoval prezident Cyklokoalície Dan Kollár, združenie tieto zmeny víta a hovorí o prvom odvážnom dopravnom projekte súčasného vedenia mesta. Cyklokoalícia tiež pripravila vizualizácie, ktoré približujú, ako by malo nábrežie už v septembri vyzerať. Na oboch stranách cesty medzi Mostom SNP a Starým mostom majú dva jazdné pruhy nahradiť cyklopruhy oddelené obrubníkom, v priestoroch zastávok bude cyklopruh zdieľaný s autobusmi. Práve zastávky by podľa Cyklokoalície bolo možné pri celkovej rekonštrukcii nábrežia v budúcnosti riešiť inak, súčasné riešenie je ale podľa nich napriek tomu neporovnateľne bezpečnejšie a komfortnejšie ako doterajší stav.

Zdroj: Marek Zahradník/Cyklokoalícia

Vajanského nábrežie, pohľad na Slovenské národné múzeum v súčasnosti.

Zdroj: Marek Zahradník/Cyklokoalícia

Vajanského nábrežie, pravdepodobný pohľad na Slovenské národné múzeum v septembri.

Výrazným zlepšením má byť podľa združenia aj cyklodopravné napojenie na všetkých vetvách križovatky na Šafárikovom námestí aj vytvorenie BUS-pruhu na Dostojevského rade. Cyklokoalícia pozitívne hodnotí aj vytvorenie priechodu pre cyklistov pod Mostom SNP medzi nábrežím a Rybným námestím, na ktorého potrebu upozorňovala od roku 2013.

Zdroj: Marek Zahradník/Cyklokoalícia

Rázusovo nábrežie, pohľad od hotela Devín smerom na Most SNP v súčasnosti.

Zdroj: Marek Zahradník/Cyklokoalícia

Rázusovo nábrežie, pravdepodobný pohľad od hotela Devín smerom na Most SNP v septembri.

„Okrem samotného zlepšenia podmienok pre cyklodopravu projekt vnímame aj ako prvý krok k poľudšteniu celého nábrežia. Sme radi, že mesto po dlhšom čakaní našlo odvahu na takýto typ projektu. Práve toto riešenie má potenciál výrazne prispieť k cieľu mesta znížiť podiel automobilovej dopravy v meste zo 40 % na 30 % do roku 2030. Pre jeho dosiahnutie je však potrebné otvoriť diskusiu o ďalších úsekoch, ktoré prejdú podobnou zmenou,“ hovorí Dan Kollár, prezident Cyklokoalície.

Zdroj: Marek Zahradník/Cyklokoalícia

Rázusovo nábrežie, pohľad spod Mosta SNP smerom k hotelu Devín v súčasnosti.

Zdroj: Marek Zahradník/Cyklokoalícia

Rázusovo nábrežie, pravdepodobný pohľad spod Mosta SNP smerom k hotelu Devín v septembri.

Zdroj: Marek Zahradník/Cyklokoalícia

Vajanského nábrežie, pohľad na Šafárikovo námestie v súčasnosti.

Zdroj: Marek Zahradník/Cyklokoalícia

Vajanského nábrežie, pravdepodobný pohľad na Šafárikovo námestie v septembri.

Cyklokoalícia je občianske združenie založené v roku 1999, ktoré podporuje rozvoj cyklistickej dopravy na Slovensku a zároveň za utlmenie automobilovej dopravy.

Zdroj: ac

V súčasnosti môžete na Rázusovom nábreží vidieť cyklistov často na chodníku.

(ms)

Páčil sa vám článok?