Starosta Ďurkovský je za minibus

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Starosta mestskej časti Staré Mesto Andrej Ďurkovský privítal petíciu občanov Kalvárie za zavedenie pravidelnej linky MHD do tejto oblasti Starého Mesta. „Petícia je legitímnym prejavom interesu obyvateľov o veci verejné vo svojej komunite. Očakávam od nej, že nám pomôže objektívne zistiť, aký by bol reálny záujem o využívanie minibusu v tejto oblasti,“ povedal A. Ďurkovský.

Mestská časť Staré Mesto začala uvažovať o zabezpečení verejnej dopravy formou nízkopodlažného minibusu do tejto lokality už pred rokom. Možnosti jeho využitia sú najmä v lokalite Mudroňovej ulice, Kalvárie a pod Slavínom medzi Šulekovou ulicou a Búdkovou cestou.

Takýto autobus sa vyrába napríklad v susednom Maďarsku. Jeho kapacita je 20 až 50 cestujúcich, má nízku podlahu, čo podstatne uľahčuje nástup aj výstup osôb so zníženou pohyblivosťou. Vozidlo je dlhé iba 7,8 metra, čo ho predurčuje na dopravnú obsluhu územia so zvlneným reliéfom a vnútromestskými komunikáciami, kde sa bežné autobusy s dĺžkou 11 metrov nedokážu bezpečne otáčať.

Autobus stojí okolo 3,5 milióna korún, ďalšie milióny vyžaduje jeho celoročná prevádzka. „Napriek tomu, že financovanie MHD je úlohou samosprávy hlavného mesta, v jeho dnešnej finančnej situácii možno len ťažko predpokladať ďalšie investície do MHD,“ obáva sa starosta. Preto už o prípadnom nákupe minibusu pre Staré Mesto pred časom sám rokoval s riaditeľom DPB Jánom Zacharom. Výšku prípadného príspevku mestskej časti na kúpu a prevádzku autobusu môže ovplyvniť aj rozbiehajúca sa petícia občanov.

Páčil sa vám článok?