Zrušená linka 181 Petržalčanom chýba

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

I ja som nespokojná so septembrovými zmenami MHD v Bratislave, ktorých negatívne dôsledky dennodenne pociťujeme. Je dobre ak sa o veciach píše, ale to nestačí. Je potrebné, aby na základe týchto ohlasov obyvateľov mesta prišlo k náprave, a preto apelujem na MHD, aby sa zamysleli nad systémom liniek a urobili čo najrýchlejšie nápravu.

Chcem poukázať na dôsledky zrušenia linky číslo 181, ktorá premávala len v špičke a cez pracovné dni ráno len smerom z Petržalky od Technopolu na Vazovovu ulicu a poobede len opačným smerom. Napriek tomu to bolo oveľa lepšie ako NIČ, ktoré máme teraz. Zamysleli sa niekedy kompetentní pracovníci Dopravného podniku, že na takej hlavnej trase z Petržalky do mesta nemajú cestujúci až zo 4 zastávok (Technopol, Bradáčova, Romanova a Hrobákova) absolútne žiaden spoj, ktorý by ich previezol najkratšou cestou cez Nový most do centra (na Zochovu ul.) po Vazovovu ulicu? Cestujúci, ktorí nastúpia na týchto zastávkach musia buď niekoľkokrát prestupovať a v špičke už nie sú schopní pristúpiť do preplnených autobusov na Novom moste, alebo použiť síce relatívne spoľahlivú a dokonca od septembra i relatívne frekventovanú, ale pre drvivú väčšinu obchádzkovú linku 81. Obyvatelia bývajúci na tejto trase bližšie k centru už priame a najkratšie spojenie do mesta majú: od Námestia hraničiarov premáva linka číslo 83 a od Vlasteneckého námestia aj linka 84. Paradoxom zostáva, že hoci bývame ďalej, a tiež sa čo najrýchlejšie a najefektívnejšie potrebujeme prepraviť čo najkratšou trasou cez most do centra, denne cestujeme so zachádzkou. Myslím, že ide skutočne o veľký počet obyvateľov Petržalky cestujúcich z už spomínaných zastávok, a mal by pre nich existovať priamy spoj cez Nový most po Vazovovu. Nielenže sa zbytočne vozíme okolo, musíme ešte prestupovať na autobus číslo 94, príp. 31 alebo 39 (ktoré majú i v špičke takmer 15-minútové intervaly), aby sme sa dostali na spomínanú Vazovovu.

Dopravný podnik by mal v čo najkratšom čase obnoviť linku 181, alebo zriadiť linku od Technopolu priamo cez Nový most (nemusí už mať zastávku od Nám. hraničiarov, ale mal by mať i ráno zastávku na Zochovej ulici) až po Vazovovu ulicu. Myslím si, že pri takto efektívnej linke by mnoho obyvateľov uprednostnilo MHD pred svojím autom, čo by iste prispelo i k menším zápcham na moste i cestách na tejto vyťaženej trase.

Elena Smolinská, Petržalka

Páčil sa vám článok?