Problémy s parkovaním sú i v Petržalke

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Tak ako každé veľkomesto i Bratislavu, predovšetkým jej centrum, sužujú problémy s parkovaním. Tie sa nevyhýbajú ani iným miestnym častiam, pričom Petržalka nie je výnimkou.

Podľa tlačovej tajomníčky starostu mestskej časti Bratislava - Petržalka Milky Podmajerskej je teraz v Petržalke 17 977 parkovacích miest, pričom podľa dostupných údajov chýba ďalších takmer 26 000 miest. Pritom demografický vývoj a predpokladaný nárast počtu motorových vozidiel (medziročný nárast podľa údajov okresného dopravného inšpektorátu predstavuje na území celej Bratislavy cca 20 000 vozidiel) dáva tušiť, že nároky na odstavné miesta budú ďalej narastať.

Mestská časť Petržalka realizuje viacero krokov, ktoré by mali situáciu vylepšiť. Nedá sa však očakávať jednorazové definitívne riešenie pri deficite, ktorý Petržalku trápi, a to jednak z priestorových, jednak z finančných dôvodov.

Čiastkovým riešením je tvorba fondu statickej dopravy, do ktorého prispievajú niektorí investori, ktorí realizujú na území Petržalky svoje podnikateľské a investičné zámery. Existuje tiež spracovaná štúdia, slúžiaca ako podklad drobných úprav s cieľom vybudovania nových parkovacích miest. Vlani vyzval starosta Vladimír Bajan Petržalčanov, aby tiež prispeli svojimi námetmi, na čo reagovalo asi desať obyvateľov. Po preverení technických možností sa touto cestou podarilo vytvoriť takmer 180 parkovacích miest.

Ďalším pripravovaným krokom je zmena organizácie dopravy na komunikáciách III. triedy. Pôjde o vytvorenie systému jednosmerných komunikácií s možnosťou obojstranného státia, resp. čiastočného státia na chodníkoch. Tým by sa získalo ďalších vyše 1000 parkovacích státí. Tým sa v podstate legalizuje stav, ktorý existuje teraz a miesta, kde sa doteraz parkovalo v rozpore so zákonom, budú dopravným značením určené na parkovanie.

Ďalšou možnosťou riešenia neuspokojivej situácie s parkovaním v Petržalke, o ktorom momentálne diskutujú poslanci miestneho zastupiteľstva, je vyhradzovanie verejných parkovacích miest za úplatu. Takto získané prostriedky by mali prúdiť do fondu statickej dopravy a napomôcť tak budovanie nových či úpravu existujúcich parkovísk. Petržalka je taktiež pripravená a ochotná podporiť takého investora, ktorý by prišiel so zámerom vybudovať hromadné garáže či garážové stojiská.

(lau)

Námestie SNP pripomína skôr parkovisko ako centrálne bratislavské námestie. Motoristi parkujú po celej dĺžke námestia, najhoršia je však situácia v jeho spodnej časti. Pred Ľudovou bankou a kaviarňou Vienna sa však nedávno objavili známe žulové zábrany, ktoré tu tak vytvorili ostrovček bez áut. Škoda, že predstavitelia magistrátu tieto zábrany nedali osadiť hneď pri vjazde do tohto priestoru. Zostáva veriť, že po otvorení neďalekých podzemných garáží na Františkánskej ulici mesto konečne toto „parkovisko" zlikviduje a Námestie SNP sa vráti chodcom.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?