MHD bude od nového roka opäť drahšia

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od 1. januára budúceho roku zaplatia cestujúci za lístok na mestskú hromadnú dopravu (MHD) v Bratislave opäť o niečo viac.

Desaťminútový lístok by mal zdražieť zo 6 na 10 korún, polhodinový z 12 na 14 a hodinový z 18 na 20 korún. Tieto zmeny odsúhlasili poslanci mestského zastupiteľstva. Primátor hlavného mesta Jozef Moravčík by však mal na Valnom zhromaždení Dopravného podniku Bratislava, a. s. (DPB) zabezpečiť v návrhu cien predĺženie časových intervalov cestovných lístkov v dňoch pracovného voľna a pracovného pokoja.

Pri polhodinovom lístku na 45-minútový a pri hodinovom na 90-minútový cestovný lístok. Ceny predplatných lístkov sa nemenia, zostanú na úrovni tohto roka. Pri zvyšovaní cien cestovných lístkov na jednu cestu sa prihliada na to, že ich využívajú prevažne cestujúci prichádzajúci do Bratislavy. Spomenuté zmeny podliehajú schváleniu na piatich bratislavských okresných úradoch.

DPB dosahuje každoročne záporný hospodársky výsledok. Maximálnu stratu podnik dosiahol v minulom roku hlavne v dôsledku zaúčtovania rezerv na kurzové rozdiely z prijatých úverov v euro a dolároch. Od tohto roka očakávajú znižovanie straty. Mestskí radní zároveň poverili manažment DPB, ktorý je akciovou spoločnosťou so stopercentnou účasťou mesta, aby do marca budúceho roku predložil návrh postupu privatizácie MHD. Potom chce MZ začať vyberať strategického partnera pre vstup do DPB.

(lau)

Páčil sa vám článok?