Realizácia zásad parkovania sa začne budúci rok

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Staré Mesto shcválila na jar tohto roku zásady parkovacej politiky v centre mesta. Zaujímalo nás, ktoré z opatrení na zlepšenie parkovania sú zrealizované a ktoré na uvedenie do života ešte len čakajú.

Podľa informácie z miestneho úradu Staré Mesto, z 23 opatrení na realizáciu parkovacej politiky, ktorú miestne zastupiteľstvo schválilo v apríli, by sa malo už v prvom štvrťroku 2001 začať s realizáciou zhruba polovice. Ide predovšetkým o tie veci, ktoré možno zaviesť aj bez novelizácie súčasných zákonov a predpisov.

Je to podpora systému MHD, riadiaci navádzací systém, integrovaný parkovací systém, zníženie jazdnej rýchlosti v tzv. Zónach 30, rozvoj cyklistických trás a odstavných zariadení, podpora využívania vnútroblokov a dvorov na parkovanie, zvýhodnenie parkovania obyvateľov v noci a cez deň, určenie zásobovacích plôch s časovou reguláciou, cenová diferenciácia jednotlivých parkovacích státí a koordinácia uličného parkovania s mimouličnými možnosťami (najmä novými podzemnými garážami).

Na realizáciu týchto opatrení v budúcom roku je potrebných zhruba 8 miliónov korún, pričom 3 milióny chce mestská časť použiť na prípravné, projektové a realizačné práce, zatiaľ čo zvyšných 5 miliónov si vyžiada rozšírenie mestskej polície na výkon kontrolnej a represívnej činnosti v súvislosti s parkovaním.

„Stále totiž nie som spokojný s kontrolou dodržiavania všeobecne záväzného nariadenia o pešej zóne, čo sa týka vjazdu vozidiel a ich následné státie v uličkách historického jadra v čase, keď tam nemajú čo hľadať“, vyjadril sa pre Bratislavské noviny starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský.

Ďalšie kroky, ktoré chcú v oblasti parkovania podniknúť, ako napr. zriadenie neprejazdných zón, záchytné parkoviská P+G, alebo podpora výstavby parkovacích domov sú podmienené schválením príslušných zákonov a predpisov.

(brn)

Páčil sa vám článok?