Objavia sa v Bratislave nové minibusy?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava mal v uplynulých dňoch odskúšať nový minibus, ktorý by perspektívne mohol využívať v menej dostupných častiach Bratislavy.

Takými sú napríklad oblasť Mudroňovej, Kalvárie a pod Slavínom (ulice Šulekova - Timravina - Stará vinárska - Búdkova) v Starom Meste, oblasť Kramárov (Bárdošova ulica) v Novom Meste a oblasť Potočnej ulice v mestskej časti Rača.

Nový IKARUS E91 patrí do generácie najmenších vozidiel MHD. Jeho kapacita je 19 miest na sedenie, celkom sa doň vojde asi 50 cestujúcich. Je dlhý len 7,8 metrov, čo ho predurčuje na dopravnú obsluhu území s vnútromestskými komunikáciami a so zvlneným reliéfom, kde sa bežné autobusy s dĺžkou nad 11 metrov nedokážu bezpečne otáčať.

Ostatné autobusy bratislavskej MHD totiž merajú 11-15 metrov, kĺbové dokonca 18 metrov. Nové minibusy sú koncipované ako moderné nízkopodlažné vozidlá s výškou podlahy iba 35 centimetrov, čo podstatne uľahčuje cestujúcim nástup a výstup. Z tohto dôvodu minibus vyhovuje požiadavkám pre bezbariérový nástup a výstup osôb so zníženou pohyblivosťou.

Dopravný podnik Bratislavy má ponuku na nákup dvoch takýchto vozidiel, ktorých cena je predbežne 150 tisíc dolárov za obe vozidlá. To je v prepočte asi 3,7 milióna korún za jedno vozidlo. DPB na ich kúpu nemá v súčasnosti prostriedky, preto sa spolieha na príspevok mestských častí, v ktorých by minibusy boli využiteľné. Starostovia Starého Mesta a Rače Andrej Ďurkovský a Pavol Bielik by takéto minibusy privítali. Zatiaľ nie jasné, či sa v rozpočtoch mestských častí nájdu prostriedky na ich nákup.

Prípadná kúpa týchto minibusov je po posúdení ich výhodnosti reálna najskôr v budúcom roku. Mesto a mestské časti tak pri príprave budúcoročných rozpočtov budú zvažovať aj túto možnosť.

(brn)

Jeden takýto minibus maďarskej výroby stojí približne 3,7 milióna korún.
FOTO - DPB

Páčil sa vám článok?