Električky pôjdu z tunela po novej trase

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V polovici septembra sa začali stavebné práce prestavby električkovej trate na križovatke Tunel - Nábrežie arm. gen. L. Svobodu. Rekonštrukcia súvisí so záchranou podzemnej hrobky bratislavského rabína Chatama Sofera.

Ide o prekládku a rekonštrukciu električkovej trate, úpravu vozoviek a chodníkov, ako aj prekládku viacerých inžinierskych sietí. Stavebné práce by mali byť ukončené do konca novembra.

Následkom týchto prác je uzavretá vozovka na Nábreží L. Svobodu smerom od Nového mosta k PKO. Cestná premávka je presmerovaná do protismerného jazdného pásu. Električky číslo 1, 4, 12 premávajú po svojich pôvodných trasách. Na obchádzkové trasy sú presmerované linky číslo 5 a 9. Zastávka električiek Tunel pre linky 5 a 9 bola obojsmerne zrušená a po dokončení stavby už nebude obnovená.

Náhradu spojenia z Kapucínskej ulice tvoria autobusové linky číslo 31 a 39. Prekládku električkovej trate realizuje Dopravný podnik Bratislavy z rozpočtu mesta. Následná rekonštrukcia hrobky rabínov bude financovaná domácimi a svetovými židovskými organizáciami, na vyčistenie a zakonzervovanie náhrobkov ministerstvo kultúry vyčlenilo príspevok 400 000 korún z fondu Pro Slovakia.

Podzemné mauzóleum tvorí 23 hrobov a 41 náhrobných kameňov na ploche 8x8 metrov. Ide o pozostatok židovského cintorína, ktorý sa tu kedysi rozprestieral a neskôr bol zničený. Okrem pozostatkov Chatama Sofera v ňom sú uchované aj pozostatky prapredkov filozofa Karola Marxa či básnika Heinricha Heineho. V roku 1923 sa pri návšteve Bratislavy v hrobke pomodlil Albert Einstein, vlani sa tam zastavila Hillary Clintonová.

Chatam Sofer (vlastným menom Moše Schreiber) sa narodil 24. septembra 1762 vo Frankfurte nad Mohanom. Zomrel 3. októbra 1839 v Bratislave. Podľa židovského kalendára pripadlo výročie Soferovej smrti tento rok na 24. októbra, keď jeho hrobku navštívilo asi 700 ortodoxných Židov z celého sveta.

(ado)

Električky už nebudú jazdiť ponad hrobku bratislavských rabínov, ale novou trasou viac vľavo.
FOTO Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?