Prevencia je účinnejšia ako perzekúcia

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V poslednom čísle (17/2000) ste uverejnili list čitateľky pani Silvie Baxovej, v ktorom dosť podráždené reaguje na zverejnené informácie o meraní rýchlosti na bratislavských cestách.

Chcel by som pani Baxovej iba pripomenúť, že všade vo svete platí, že prevencia je účinnejšia ako perzekúcia a na cestách dvojnásobne. Nech sa pani Baxová skúsi zamyslieť, kde pôjdu vodiči pomalšie - či tam, kde uvidia stáť policajta s radarom v ruke alebo tam, kde nikoho nevidia. O čo nám ide na cestách - aby vodiči (ale aj chodci a ďalší účastníci premávky) dodržiavali predpisy alebo o vyberanie pokút?

Som (ako vodič, ale aj ako chodec či cyklista) za to, aby samotná polícia (obecný úrad?) viditeľne označila úseky, kde sa meria rýchlosť, aby policajti otvorene a viditeľne stáli pri ceste, kde merajú rýchlosť. Ak aj potom niekto prekročí povolenú rýchlosť (poruší iný predpis), treba ho prísne potrestať. To je podľa mňa spôsob, ako sa stanú cesty bezpečnými.

Skrývať sa a potajme kontrolovať (čiže nie prevencia, lebo tá musí byť otvorená a viditeľná) a následne pokutovať je spôsob, ako keby v medicíne lekári mlčali o nebezpečenstve fajčenia alebo iných neduhov (prevencia) a následne mali zvýšený počet pacientov, ktorých budú liečiť, čiže si vylepšia bilanciu príjmu od poisťovne (vyberanie pokút).

Ľuboš Ostatník, Petržalka
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?