Výtlky začnú opravovať už o niekoľko dní

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Tohtoročná zima bola nemilosrdná aj voči cestárom a správcom komunikácií. Presvedčiť sa o tom môžu aj bratislavskí vodiči, ktorí pri jazde mestom musia preukázať zručnosť pri obchádzaní výtlkov.

Rozsah poškodenia cestných komunikácií v Bratislave je totiž tento rok podstatne väčší, ako v minulosti. Preto nás zaujímalo, kedy sa začne s ich opravou.

Ako nám potvrdil riaditeľ VEPOS Staré Mesto Jozef Cepek, ktorý zodpovedá za údržbu ciest v centrálnej mestskej časti, s opravou výtlkov sa začne až na budúci týždeň, teda od 27. marca. Návrat zimy spôsobil, že ešte začiatkom tohto týždňa museli pracovníci VEPOS v kopcovitých častiach Starého Mesta odhŕňať a posýpať vozovky. V týchto dňoch sa však začne variť technický asfalt, ktorý sa používa pri vypĺňaní výtlkov, takže postupne by mali byť cesty opäť bez jám.

V minulých rokoch mal VEPOS problém s financiami, ktorých nedostatok spôsobil, že nie vždy bolo možné kvalitne a rýchlo opraviť vytlčené cesty. V tomto roku však mestská časť Staré Mesto len na opravu výtklkov vyčlenila 12 miliónov korún, čo je o 3 milióny viac ako vlani.

V ostatných mestských častiach je situácia podobná. Len málokde sa už začalo s opravou výtlkov. Ako nás informovali čitatelia, tie najväčšie výtlky napríklad opravili v Ružinove, mnohé však na opravu ešte len čakajú. Nie všade je však riešenie naporúdzi. Niektoré mestské časti totiž nemajú vlastných správcov komunikácií, ktorí dbajú o ich údržbu, a tak sú odkázané na dodávateľské služby súkromných firiem.

Pre magistrát hlavného mesta, ktorý zodpovedá za údržbu hlavných cestných ťahov v meste a ciest 1. a 2. kategórie, tieto práce vykonávajú Technické služby. Ako sme sa tam dozvedeli, tento rok už niektoré výtlky opravovali, harmonogram prác však závisí od požiadaviek a finančných možností oddelenia cestného hospodárstva bratislavského magistrátu. Ten má tento rok na opravu výtlkov vyčlenené 4 milióny korún, čo je menej ako vlani. Keďže v minulých rokoch boli robené tzv. velkoplošné opravy najviac zničených ciest, v tomto roku je podľa magistrátu menej výtlkov, ako po iné roky.

Túto zimu sa odhaduje, že na hlavných mestských komunikáciách je asi 1500 výtlkov, z toho polovica by už mala byť opravená. Tento rok používajú novú metódu zalievania výtlkov, ktorá garantuje lepšiu kvalitu a dlhšiu životnosť opravených výtlkov.

(brn)

Takýchto nástrah, ako sme objavili na Búdkovej ulici, je po tohtoročnej zime v Bratislave mnoho.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?