Dunajbus už má svoj predbežný cestovný poriadok: Pozrite si, ako bude premávať

3.1.2019
Pohľad na Dunaj od Propeleru

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Lode zo Šamorína do Bratislavy by sa v čase dopravnej špičky mali plaviť v 15-minútových intervaloch, mimo nej každú hodinu.

Vďaka no­vin­kám, ktoré vo svo­jom ná­vrhu pri­bli­žuje Pro-Da­nu­bia – Zdru­že­nie obcí pre miestnu do­pravu po Du­naji,  získava pro­jekt pra­vi­del­nej osob­nej vod­nej do­pravy na Du­naji zís­kava re­álny smer.

Na En­vi­ro­por­tal.sk je bliž­šie po­pí­saný účel takto: „Úče­lom na­vrho­va­nej čin­nosti je na cca 50 km trase Du­naja zria­diť osobnú vodnú ky­vad­lovú do­pravu me­dzi MČ Bra­ti­slava – De­vín a ob­cou Vojka nad Du­na­jom vy­bu­do­va­ním no­vých plá­va­jú­cich prí­sta­vísk (slú­žia­cich ako za­stávky s prí­streš­kom a časť ako za­stávky s ob­čerstve­ním), ktoré budú za­čle­nené k exis­tu­jú­cim prí­sta­vis­kám, čím vznikne na Du­naji 8 za­stá­vok pre lode. Ply­nu­losť pre­mávky osob­nej vod­nej do­pravy bude za­bez­pe­čo­vať 7 pla­vi­diel typu ka­ta­ma­rán s vý­tla­kom lode 40 t bez za­ťa­že­nia a 50 t pri úpl­nom za­ťa­žení. Ne­ďa­leko od prí­sta­viska v Ha­mu­lia­kove bude zria­dene DEPO/zimný prí­stav. V rámci na­vrho­va­nej čin­nosti dôjde aj k roz­ší­re­niu pô­vod­ného par­ko­viska a vý­stavbe no­vého par­ko­viska.”

O pripravovanom projekte Dunajbus sme písali davnejšie. Cie­ľom je čias­točne od­bre­me­niť cesty a mosty, ktoré sú každé ráno a každý ve­čer upchaté. V pláne je vybudovanie nových prístavísk, ktoré by obsluhovali plavidlá na trase medzi mestami Šamorín - Bratislava Devín. Cieľom je prispieť k normalizácii dopravnej situácie v okolí hlavného mesta a odľahčiť preplnené cesty a vlaky z južného smeru.

Lode medzi Bratislavou a Šamorínom by podľa odhadov mali prepraviť viac ako štyritisíc ľudí denne. Cel­kom má byť na všet­kých spo­je­niach pre­pra­ve­ných cca 1 255 740 ces­tu­jú­cich za rok. 

Takto vyzerá navrhovaný prepravný poriadok:

Zdroj: enviroportal.sk

(enviroportal.sk, nc)

Páčil sa vám článok?