Z Bratislavy do dedín pôjdu lode: Minister sľúbil Dunajbus

28.11.2018
Dunaj, Bratislavský hrad

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

O zavedení verejnej lodnej dopravy sa hovorí už niekoľko rokov. Ministerstvo dopravy totiž plánuje zaviesť pravidelné lodné linky medzi Bratislavou a obcami, cez ktoré preteká Dunaj. Plánovaný projekt sa volá Dunajbus a podporujú ho obce, župa i ministerstvo. Lode by sa mali nakúpiť za eurofondy.

Cie­ľom je čias­točne od­bre­me­niť cesty a mosty, ktoré sú každé ráno a každý ve­čer upchaté. In­for­má­ciu zve­rej­nilo mi­nis­ter­stvo do­pravy a vý­stavby SR.

Ako sme sa dozvedeli, v súčasnosti sa skúma stav lodnej dopravy a definujú sa ciele projektu. 

"Ministerstvo dopravy ako riadiaci orgán Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020 preto zaradilo zámer takejto formy dopravy do pripravovaných národných projektov a vypísalo vyzvanie na projekt „Pravidelná osobná vodná doprava po Dunaji – DUNAJBUS – predprojektová príprava,“ informovala nás hovorkyňa rezortu Karolína Ducká s tým, že zatiaľ ide iba o predprojektovú prípravu.

V pláne je vybudovanie nových prístavísk, ktoré by obsluhovali plavidlá na trase medzi mestami Šamorín - Bratislava Devín. Cieľom je prispieť k normalizácii dopravnej situácie v okolí hlavného mesta a odľahčiť preplnené cesty a vlaky z južného smeru.

Minister Arpád Érsek plne podporuje tento projekt ako ekologickú alternatívu k cestnej doprave.

(nc)

Páčil sa vám článok?