Magistrát chce šetriť na zimnej údržbe ciest

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

O údržbu komunikácií 3. a 4. triedy sa v Bratislave starajú jednotlivé mestské časti. O údržbu komunikácií 1. a 2. triedy sa stará bratislavský magistrát. Výnimkou bolo v uplynulých rokoch len Staré Mesto, kde sa o údržbu všetkých komunikácií starala mestská časť prostredníctvom svoje organizácie VEPOS.

Magistrátu to však zrazu prestalo vyhovovať a rozhodol sa prevziať údržbu komunikácií 1. a 2. triedy v Starom Meste do svojej správy. Čo to bude znamenať pre Bratislavčanov, to sme sa spýtali riaditeľa VEPOS Jozefa CEPEKA.

- V minulosti magistrát nemal dosť finančných prostriedkov na to, aby sa najmä v zimných mesiacoch dôkladne a operatívne staral o údržbu všetkých komunikácií 1. a 2. triedy. Preto sa mestská časť Staré Mesto ponúkla, že prevezme zodpovednosť aj za údržbu týchto komunikácií. Keďže nová zmluva medzi magistrátom a Starým Mestom o údržbe komunikácií 1. a 2. triedy nebola podpísaná, odovzdali sme všetky tieto komunikácie magistrátu. To znamená, že od 15. novembra sa o údržbu týchto ciest bude starať magistrát, a nie mestská časť Staré Mesto, ako to bolo doteraz. O komunikácie 3. a 4. triedy sa naďalej bude starať mestská časť a naša organizácia VEPOS.

Prečo sa teraz magistrát rozhodol vrátiť k pôvodnému stavu?

- Magistrát nám to zdôvodnil tým, že sme to robili veľmi draho. Oni vraj nebudú cesty toľko čistiť, odhŕňať a posýpať, ako sme to robili my, a tým chcú ušetriť. Kým my sme v zime cesty čistili 7 krát týždenne, oni to chcú robiť len trikrát. Na tento rok magistrát vyhlásil tzv. bielu zimu, čo znamená, že nebudú posýpať inertným materiálom a soľou. Tým chcú ušetriť nejaké peniaze.

Ak sa bude šetriť na zimnej údržbe hlavných dopravných ťahov, hrozí, že v prípade väčšej snehovej nádielky dôjde k ochromeniu dopravy v meste.

- Áno, takáto možnosť reálne existuje. Najväčšie problémy robí sneh v Starom Meste tradične na Pražskej, Brnianskej, Mudroňovej, na Vajanského nábreží a Karadžičovej, teda vlastne na všetkých hlavných cestných ťahoch a v kopcovitých častiach.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?