Vlaky: Po modernizácii trate by sme mali ísť smerom na Kúty rýchlosťou 200 km/h

5.6.2018
0

Zdroj: ZSSK

Páčil sa vám článok?

Rýchlosť vlakov z Bratislavy smerom na Brno by sa mala v najbližších rokoch poriadne zrýchliť. V niektorých úsekoch až o 60 km/h.

Železnice slovenskej republiky pravdepodobne ešte tento rok začnú s modernizáciou trate medzi Devínskou Novou Vsou a Kútmi (hranica s ČR). Jej výsledkom by malo byť výrazné zvýšenie rýchlosti oproti súčasným maximálnym 140 km/h. Po modernizácii by sa výrazne mala zvýšiť rýchlosť vlakov (do 160 km/h) a po dokončení ERTMS (európsky systém riadenia jazdy vlakov) medzi Malackami a Kútmi v niektorých úsekoch až do 200 km za hodinu. Ďalej by sa mala zvýšit plynulosť železničnej dopravy a tiež zvýšenie kvality cestovania pre samotných cestujúcich,“ povedala nám hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Na modernizáciu železničnej trate medzi Bratislavou a Kútmi aktúlne prebieha verejná súťaž na výber zhotoviteľa,“ dodala. Ako vyplýva z Vestníka Úradu pre verejné obstarávanie, súťaž vyhlásili už vo februri minulého roka, hodnota zákazky je 305 miliónov eur.

Modernizácia, ktorá potrvá niekoľko rokov, má prebiehať na troch úsekoch Devínska Nová Ves - Malacky (24,2 km), Malacky - Kúty (42,4 km)  a Kúty - štátna hranica (7 km). Po rekonštrukcii b y sa mal čas cesty z Bratislavy po hranice skrátiť o 10 minút.

(ms)

Páčil sa vám článok?