Nájomné za parkoviská by sa malo znížiť

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Dramatické zvýšenie cien za prenájom parkovacieho miesta v tejto mestskej časti vyvolalo nielen odstúpenie niektorých obyvateľov od zmlúv, ale aj záplavu sťažností a napokon asi povedie k sume výrazne nižšej, ako bol návrh.

Pôvodný návrh poslancov totiž bol až 25-tisíc korún za jedno parkovacie miesto, kým ešte vlani stáli parkovacie miesta 5- a 10-tisíc. Napokon však v zastupiteľstve pomerom hlasov prítomných poslancov 5:3 (čo je asi tretina zastupiteľstva) prijali všeobecne záväzné nariadenie, v ktorom sa suma ustálila na 18-tisíc korún za jedno parkovacie miesto.

Poslanci, medzi nimi aj Peter Buzáš (OKS), ktorý nás o veci informoval aj písomne, argumentujú predovšetkým tým, že ak sa poplatok za prenájom parkovacieho miesta drasticky zvýši, poklesne počet záujemcov a miesta sa stanú obchodovateľnými. Poslanci tiež kritizovali, že tí, ktorí mali zmluvy na parkovacie miesta, si ich mohli „zabetónovať“, teda mesiac pred uplynutím zmluvnej lehoty požiadať o predĺženie - aj tieto praktiky by mala vysoká cena odstrániť.

Obyvatelia reagovali radom sťažností - bolo ich za prvý týždeň okolo stopäťdesiat, čo je viac ako štvrtina z 550 predplatiteľov, pričom 80 abonentov zmluvu zrušilo. Nariadenie ešte ani nenadobudlo platnosť a hovorí sa o redukcii sadzby. P. Buzáš v tejto súvislosti varuje svojich kolegov, aby na tento trend nepristúpili, lebo: „...Pôvodný návrh je krátkodobé a vôbec nie dobré riešenie, neoprávnene zvýhodňujúce menšinu súčasných držiteľov... Nezanedbateľným ostáva fakt, že v prostredí, kde dopyt prevyšuje niekoľkonásobne ponuku a nie je vyvažovaný zvýšenou cenou, sa vytvára priestor na korupčné konanie.“ Poslanec argumentuje tiež povinnosťou vyhovieť tým, „u ktorých nehrá výška poplatku rozhodujúcu úlohu“. Poslanci sa vraj nemajú ohliadať na popularitu u voličov a uzaviera, že aj keď je vlna nevôle pochopiteľná, rapídne zvýšenie nájmu je spravodlivé a „stavia na jednu úroveň všetkých občanov“.

Podľa našich informácií by redukcia poplatku 18-tisíc neznamenala úplný návrat k pôvodnému sadzobníku, pretože by sa zjednotila na jeho vyššej verzii - desaťtisíc korún.

Páčil sa vám článok?