Zákaz odbočenia vozidiel z Mosta Apollo na Bosákovu ulicu je dočasným riešením

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Problematické vyústenie novopostaveného Mosta Apollo na petržalskej strane viedlo k prijatiu zákazu odbočenia z Mosta Apollo do Bosákovej ulice, tento stav však nie je definitívny.

Ako sme už informovali, zákaz odbočenia v uvedenom úseku platí od 3. decembra. Dôvodom tohto riešenia bol problém spočívajúci v prílišnej blízkosti dvoch mimoúrovňových križovatiek Einsteinova - Dolnozemská a Dolnozemská - Bosákova. Vzdialenosť v úseku medzi vyústením vetvy z Prístavného mosta a odbočením do Bosákovej ulice sa ukázala ako príliš malá, čo sa prejavilo až po uvedení Mosta Apollo do prevádzky. Problém prepukol vo výrazne zvýšenom počte dopravných nehôd na tomto úseku. Za prvých deväť mesiacov tohto roka sa tu stali tri dopravné nehody, ale po sprevádzkovaní Mosta Apollo v čase od 5. septembra do 8. novembra, teda za dva mesiace, tu bolo zaznamenaných už sedem dopravných nehôd. Nárast miery dopravnej nehodovosti v priemere za jeden mesiac predstavuje 10,5-násobok, teda 1050 percent.

Problém sa preto v novembri stal predmetom osobitného prerokovania u námestníka primátora Karola Koladu. Do úvahy prichádzali tri možné riešenia problému. Tým prvým bolo odstránenie prepletania vozidiel pomocou zamedzenia možnosti odbočenia z Mosta Apollo do Bosákovej ulice. Výhodou je zníženie rizika dopravných nehôd na strete vetvy od Prístavného mosta s vyústením Mosta Apollo. Toto riešenie prinieslo tiež možnosť usporiadania prednosti v jazde primerane dopravnému zaťaženiu (zaťaženie vetvy z Prístavného mosta je oproti zaťaženiu smeru z Mosta Apollo asi trojnásobné), eliminuje riziko upchávania vety od Prístavného mosta a zosúlaďuje stav s platnými normami. Nevýhodou prijatého riešenia je predĺženie trasy linky MHD číslo 86 o asi 800 metrov s jednou zastávkou navyše. Okrem toho sa znížila atraktivita Mosta Apollo pre smer do Bosákovej ulice a zvýšilo sa dopravné zaťaženie Gettingovej a Mamateyovej ulice.

Do úvahy prichádzali aj ďalšie dve riešenia - buď rozšírenie úseku, kde dochádza k prepletaniu vozidiel, o jeden jazdný pruh, alebo vybudovanie novej vetvy Apollo - Bosákova odbočením z ľavého jazdného pruhu popod mostný objekt na Dolnozemskej ceste. Obe tieto riešenia majú aj svoje nevýhody: ich realizácia by si vyžiadala investície a prvé z uvedených riešení navyše eliminuje problém s dopravnými nehodami len čiastočne. Preto bol napokon prijatý variant, ktorý spočíva v zákaze odbočenia z Mosta Apollo do Bosákovej ulice. Mesto začne práce a činnosti zamerané na vytvorenie možnosti pre opätovné obnovenie možnosti odbočenia z Mosta Apollo do Bosákovej ulice v zmysle dvoch ďalších naznačených riešení. Je však potrebné preskúmať, ktoré nich by bolo pre inkriminovaný úsek lepšie.

Páčil sa vám článok?