Mesto bude hľadať inšpiráciu v Záhrebe

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vedenie mesta Bratislava sa pri príprave budovania nosného systému mestskej hromadnej dopravy hodlá inšpirovať aj skúsenosťami, ktoré má v tomto smere chorvátska metropola Záhreb.

V Záhrebe, kde sa podobne ako v Bratislave rozhodli pre nosný systém dopravy založený na rýchlych električkách, sú v realizácii tohto projektu ďalej než v slovenskej metropole. Ako nám povedal záhrebský primátor Milan Bandić, ktorý bol minulý týždeň spolu s ďalšími predstaviteľmi chorvátskej metropoly na návšteve Bratislavy, v tomto roku bol vypísaný medzinárodný tender na dodávku 70 nízkopodlažných električiek pre mesto Záhreb. V konkurencii výrobcov ako Alston, Bombardier či Siemens zvíťazilo konzorcium, na čele ktorého je holdingová spoločnosť Končar Záhreb, najväčší elektrotechnický výrobca na Balkáne. „Dodaných je prvých šesť vozidiel, každý mesiac pribudnú tri ďalšie a v polovici roku 2007 bude v prevádzke všetkých sedemdesiat,“ povedal nám M. Bandić. Ako dodal, cena dodávky je 112 miliónov eur, pričom napríklad ponuka konkurenčného Siemensu mala cenu 138 miliónov eur. Podarilo sa tiež zrekonštruovať električkové trate a vozidlá podľa jeho slov jazdia „perfektne“.

„Chceme sa ísť pozrieť, ako sa tieto vozidlá osvedčili,“ uviedol bratislavský primátor Andrej Ďurkovský na margo návštevy Záhrebu, na ktorú sa chystá spolu s ďalšími predstaviteľmi vedenia mesta. Ako dodal, u nás sa podobný tender na dodávku vozidiel pre nosný systém mestskej hromadnej dopravy pripravuje v budúcom roku. Primátor upozornil, že na rozdiel od Záhrebu však Bratislavu čaká nielen obnova existujúcich tratí, ale aj výstavba celkom novej trate spájajúcej Petržalku s centrom (trať Janíkov dvor – Šafárikovo námestie) a navyše aj rekonštrukcia Starého mosta. „Chceme čo najviac využiť poznatky tých, ktorí už riešili rovnaké alebo podobné problémy ako my,“ uzavrel bratislavský primátor A. Ďurkovský.

Páčil sa vám článok?