Otvorili nový diaľničný úsek v Petržalke

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od nedele je v prevádzke takmer štvorkilometrový diaľničný úsek Viedenská cesta - Prístavný most v Petržalke. Spoločnosť Doprastav ho stihla vybudovať s prakticky polročným predstihom oproti zmluvnému termínu.

Stavba má mimoriadny dopravný význam pre mesto, ale aj z medzinárodného hľadiska, pretože po dobudovaní ďalšieho diaľničného úseku Lamačská cesta - Staré grunty, ktorého dokončenie sa predpokladá koncom budúceho roku, bude končene možné oddeliť tranzitnú dopravu od mestskej a výrazne odľahčiť vnútromestské komunikácie. Petržalský úsek diaľnice je teda predposledným chýbajúcim diaľničným úsekom na území mesta a vytvorií ucelený diaľničný ťah od štátnej hranice s Rakúskom a Maďarskom po diaľnicu pri Trenčíne.

Ako uviedol generálny riaditeľ Doprastavu Dušan Mráz, stavbu sa podarilo dokončiť s predstihom napriek tomu, že ju od začiatku sprevádzali rôzne problémy ako nedostatočná stavebná pripravenosť, zistené odchýlky pri zemných prácach, neúplnosť projektov a podobne. Zdrojom mnohých ťažkostí bola aj skutočnosť, že v mieste staveniska diaľnice bola pôvodne stará Petržalka a stavenisko rýchlodráhy. V týchto lokalitách sa pod zemou objavovali rôzne železobetónové konštrukcie a zrušené inžinierske siete. Problémy boli aj s vybudovaním objektu slúžiaceho na znižovanie hladiny podzemných vôd, ktorý bude dokončený až v marci budúceho roku.

Stavbu tvorí 113 objektov, z toho 107 stavebných a 6 technologických. Zvláštnosťou stavby je, že bolo potrebné zabezpečiť monitoring a odčerpávanie spodných vôd, ktoré sa potrubiami odvádzajú do Chorvátskeho ramena. Súčasťou stavby je premostenie Dolnozemskej cesty s dĺžkou 564 metrov. Osobitosťou bude aj pokrytie diaľnice drenážnym asfaltovým kobercom, ktorý vzhľadom na klimatické nároky (vyžaduje si minimálne 15 stupňov Celzia) položia v budúcom roku, prevádzku na diaľnici to však obmedzí len krátkodobo. V budúcom roku sa bude rekonštruovať aj Einsteinova ulica, uprostred ktorej nový diaľničný úsek vedie.

Páčil sa vám článok?