K vozičkárom sme stále málo ohľaduplní, najhoršia situácia je v Starom Meste

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Aj keď mesto Bratislava opakovane získava ocenenia za vytváranie podmienok pre bezbariérový pohyb telesne postihnutých, vúbec nie je všetko v poriadku, najmä nie v úradoch a vo verejných inštitúciách vôbec.

Prezidentka Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov Mária Orgonášová argumentuje tým, že situácia sa mení, zlepšuje. Uvádza, že nie je len norma na to, aby vytvárali bezbariérové priechody, ale v skutočnosti sa aj nové cesty bez nich neodovzdávajú a na starých tiež rýchlo pribúdajú. M. Orgonášová tiež pripomína, že z niektorých zväzov telesne postihnutých zaznieva len kritika, ale treba oceniť aj to málo, čo sa deje, lebo to zodpovedných činiteľov motivuje. Na uliciach skutočne pribúda bezbariérových riešení - keď však vozičkár vojde pod bránu, čaká ho zväčša nemilé prekvapenie. Aj toho typu, že do dvora reštaurácie je umelo zriadený bezbariérový vstup - samotná reštaurácia je však v pivnici. Alebo naopak - postaví sa budova, ktorá má vnútri požadované riešenie, ale vstup do nej je po schodoch.

Taká je realita. Nedávny prieskum, ktorý si zväz telesne postihnutých urobil, priniesol katastrofálne výsledky. Len 34,8 percenta verejných zariadení - úradov, kultúrnych a športových zariadení, reštaurácií vyhovuje norme, nevyhovujúcich je viac - 46,1 percenta, zvyšok vyhovuje čiastočne. Otrasné je, že až 54,7 percenta budov verejnej správy nevyhovuje požiadavkám prieskumu. Z väčších mestských častí je na tom najhoršie Bratislava - Staré Mesto, ale prakticky každá menšia mestská časť je v tomto smere dlžníkom.

Len o málo lepšia situácia ako v úradoch verejnej správy je v oblasti pohostinstva, viac ako polovica hotelov, reštaurácií a kaviarní sa tiež k imobliným stavia macošsky, za nimi s 43,4 percenta nevyhovujúcich objektov sú kultúrne zariadenia. Tento stav sa môže negatívne odraziť na príleve turistov do Bratislavy, lebo telesne postihnutí turisti trvalo zvyšujú svoju prítomnosť na turistike.

Naopak, najlepšie sú na tom športové zariadenia, kúpaliská a plavárne - tento sektor sa môže pýšiť tým, že viac ako polovica (52,9 percenta) jeho zariadení je na takúto návštevu pripravená.

Páčil sa vám článok?